Obliba vlády v Rusku klesá, většina lidí je pro demisi

Souběžně s poklesem popularity prezidenta Vladimira Putina se v Rusku výrazně propadla i obliba vlády premiéra Dmitrije Medveděva. Potvrdil to průzkum nezávislé ruské sociologické služby Levada, o němž dnes informovala agentura Interfax. Loni v prosinci se pro rezignaci vlády vyslovilo 53 procent dotázaných. Poprvé od roku 2012 tak žádá demisi kabinetu nadpoloviční většina Rusů.

Rusko, Moskva
reklama

Putinova popularita koncem loňského roku klesla na 56 procent, zatímco v březnu v prezidentských volbách pro něj hlasovalo přes 76 procent voličů. Důvodem poklesu je podle analytiků loni schválená důchodová reforma, která zvyšuje věk odchodu do penze o pět let.

Výhrady vůči vládě jsou podle průzkumu agentury Levada ještě závažnější. Kromě důchodové reformy je to propad reálných příjmů obyvatel, nezaměstnanost a slabá sociální ochrana. Téměř 40 procent Rusů je přesvědčeno, že vláda nedokáže zvládnout negativní trendy ruské ekonomiky. O absenci životaschopného hospodářského programu vlády je přesvědčeno 30 procent dotázaných.

Podle komentáře socioložky Mariny Krasilnikovové je v Rusku patrný pokles optimismu, lidé jsou rozčarováni porušením dřívějších vládních slibů, že věku pro odchod do důchodu se zvyšovat nebude. Stoupenců rezignace vlády by bylo více, kdyby byla reálná naděje, že se k moci dostane kabinet schopných zajistit reálné reformy, řekla Krasilnikovová listu Vedomosti.

Témata: Rusko | politika | vláda | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky