Do Česka se žene silný vítr. Předpověď počasí na noc a pondělí 14. ledna

Dnes v noci a v pondělí bude v celém Česku foukat silný vítr. V nárazech může dosahovat rychlosti až 70 kilometrů v hodině. Zejména na severních horách ale může foukat rychlostí až 110 kilometrů v hodině, varoval dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Ilustrační fotografie
reklama

Na většině území Česka by měl silný severozápadní až západní vítr zeslábnout v pondělí večer. Na východě Čech a v oblasti Českomoravské vrchoviny ale bude silně foukat i v úterý.

Na horách by lidé měli omezit túry a zejména se nevydávat do hřebenových partií. Dbát zvýšené opatrnost by kvůli větru měli dbát také řidiči. Dobré je také upevnit volně uložené předměty a zabezpečit skleníky, radí meteorologové.

Počasí v noci (22-07):
Zataženo s deštěm nebo deštěm se sněhem, nad 800 m sněžení. Postupně proměnlivá oblačnost a místy sněhové přeháňky, pod 400 m srážky smíšené. Nejnižší teploty +3 až -1 °C. Čerstvý severozápadní až západní vítr 5 až 11 m/s s nárazy 15 až 20 m/s (55 až 70 km/h), na horách 20 až 30 m/s (70 až 110 km/h). Na horách místy tvorba sněhových jazyků.

Tlaková tendence: zpočátku setrvalý stav, postupně slabý vzestup

Rozptylové podmínky: dobré

Počasí přes den (07-24):
Proměnlivá velká oblačnost a místy sněhové přeháňky. Nejvyšší teploty 0 až +4 °C a večer ojediněle tvorba náledí nebo zmrazků, v 1000 m na horách kolem -6 °C, na Šumavě kolem -3 °C. Čerstvý severozápadní až západní vítr 6 až 10 m/s s nárazy 15 až 20 m/s (55 až 70 km/h), na horách 20 až 30 m/s (70 až 110 km/h), bude odpoledne částečně slábnout. Na horách místy, jinde ojediněle od vyšších poloh tvorba sněhových jazyků.

Tlaková tendence: slabý až mírný vzestup

Rozptylové podmínky: dobré

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky