Za emisní skandál zaplatí Fiat Chrysler 650 milionů dolarů

Italsko-americká automobilka Fiat Chrysler zaplatí více než 650 milionů dolarů (14,5 miliardy Kč) v rámci urovnání emisního skandálu, který se dostal na veřejnost předloni. Informovaly o tom agentury Reuters a AP s odvoláním na nejmenované zdroje, podle nichž téměř polovinu částky uhradí automobilka na pokutách federálnímu ministerstvu spravedlnosti.

Ilustrační fotografie
reklama

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) předloni v lednu obvinila skupinu Fiat Chrysler, že od roku 2014 prodala v USA přibližně 104.000 užitkových vozů a automobilů typu SUV vybavených softwarem, který při testování emisí naftových motorů umožňuje skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku.

Automobilka čelila řadě žalob od úřadů i majitelů vozů. Zatímco ministerstvu spravedlnosti by měla zaplatit 311 milionů dolarů, vlastníci dostanou 280 milionů. Dalších 75 milionů obdrží americké státy.

Podvodný software byl podle žalob instalován do automobilů Jeep Grand Cherokee a pick-upů Dodge Ram 1500. Automobilka tvrdila, že její naftové vozy jsou zcela v souladu s emisními předpisy.

Detaily dohody o vyrovnání by mělo během dneška oznámit ministerstvo spravedlnosti. Automobilka se k informacím zatím nevyjádřila.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky