Brexit: Opoziční labouristé chtějí volby, pokusí se Mayovou sesadit

Šéf britských opozičních labouristů Jeremy Corbyn v rozhovoru s deníkem Independent prohlásil, že není otázkou zda, ale kdy se jeho strana kvůli vypsání předčasných voleb pokusí v parlamentu vyvolat hlasování o nedůvěře premiérce Therese Mayové.

Brexit
reklama

Corbyn se domnívá, že krok labouristů se stane nevyhnutelný, jakmile parlament odmítne brexitovou dohodu, kterou britská vláda vyjednala v Bruselu. Dolní sněmovna o dohodě měla hlasovat již na počátku prosince, kvůli předpokládanému zamítnutí bylo hlasování odloženo na leden.

"Dali jsme jasně najevo, že je to otázky kdy a ne zda budeme hlasovat o nedůvěře vládě. Učiníme tak v době, kdy jejich důvěra bude nejnižší, což podle mého bude poté, co prohrají hlasování (o dohodě)," řekl Corbyn.

Británii čekají řádné parlamentní volby v roce 2022, ale pokud premiérka Mayová neprosadí dohodu s Bruselem v parlamentu, mohou být vypsány i mimořádné volby.

Corbynova strana je v postoji k brexitu rozdělena podobně jako britská společnost. Část straníků žádá nové referendum o unijní budoucnosti, což ale Corbyn odmítá. Tvrdí, že kdyby vyhrál předčasné volby, chtěl by s EU dohodnout jiné podmínky, než které dosáhla Mayová.

Británie opustí Evropskou unii 29. března, pokud se ale Londýn s Bruselem dohodne na odkladu, bude možné odchod pozdržet.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky