Za teplo a vodu si Pražané v roce 2019 připlatí

Pražané si v příštím roce připlatí za teplo, které zdraží o necelá dvě procenta, a vodu, která od ledna podraží o inflaci. Nájemné by se mohlo zvyšovat v některých obecních bytech spravovaných magistrátem a o inflaci se chystají zdražovat nájemné také některé radnice. Naopak ceny plynu a elektřiny se zvyšovat nemají a stejná zůstane cena rovněž u ročního kuponu pražské MHD. Zdražovat nebudou zatím ani poplatky za psa či svoz komunálního odpadu.

Ilustrační fotografie
reklama

Pražská teplárenská zvýší od Nového roku ceny tepla průměrně o 1,8 procenta. Náklady běžné domácnosti narostou o 26 korun za měsíc. Zvýšení je způsobeno náklady na výrobu a dodávky tepla, zejména cenou emisních povolenek. Společnost ale očekává, že kvůli teplotně nadprůměrnému roku většině domácností v rámci ročního vyúčtování záloh bude vracet přeplatky.

Pražané zaplatí v příštím roce za vodu 89,66 koruny za metr krychlový. Letos platí 87,39 koruny. Na vodném zaplatí Pražané příští rok 48,96 koruny, což je o 66 haléřů více než letos. Stočné stoupne z letošních 39,09 koruny na 40,70 koruny.

Od začátku ledna podle mluvčího Petra Holubce elektřinu nezdraží Pražská energetika. Nevyloučil ale, že firma ke kroku přistoupí během příštího roku. "Zatím však není stanoveno, kdy, pro koho a o kolik," dodal. Plyn nebude zdražovat Pražský plynárenská. "U plynu (zdražovat) nebudeme, u elektřiny jen malé části zákazníků na určitých produktech, a to od 1. února 2019," uvedl mluvčí plynárny Miroslav Vránek.

Nájmy v obecních bytech nebude od ledna měnit např. Praha 2. "Městská část využije, jako každoročně, navýšení o míru inflace od 1. července 2019. Rada městské části se bude tímto tématem zabývat přibližně v únoru 2019," uvedla Martina Klapalová z oddělení vnějších vztahů. O inflaci plánuje zdražovat také Praha 4 a výši nájmu bude po Novém roce řešit Praha 8. Zda se nájem zvýší i v osmé městské části a o kolik, není jasné.

Zvyšovat nájemné by ale mohl v části svého bytového fondu magistrát. Za bydlení ve zhruba 3000 městských bytů platí lidé nájmy hluboko pod tržní úrovní bez konkrétního důvodu. ČTK to v rozhovoru před několika týdny řekl radní Adam Zábranský (Piráti). Praha bude usilovat o jejich zvýšení. Nebude se to týkat bytů pro potřebné profese nebo sociálně slabé. Zda a kdy se ceny změní, bude vedení města teprve jednat.

Na stejných úrovních jako dosud zůstanou například poplatky za svoz odpadu. "Připravujeme novelu vyhlášky. O výši poplatku zatím nebylo rozhodnuto," uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman. Měnit se nebude poplatek za psa, který činí 1500 korun za rok, poplatek za užívání veřejného prostranství ani místní poplatek ze vstupného. Stejná zatím zůstává i cena ročního kuponu MHD ve výši 3650 korun.

Témata: Praha | energetika | voda | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky