Neštěstí v dole ČSM, kde vybuchl metan: 13 mrtvých, tři jsou zranění

Výbuch metanu v dole ČSM na Karvinsku ve čtvrtek zabil 13 horníků. Šlo o 12 Poláků a Čecha. V nemocnici v Ostravě jsou nyní dva zranění Poláci, jeden z nich je v kritickém stavu s popáleninami na polovině těla. Třetí hospitalizovaný v Karviné byl propuštěn do domácího ošetřování. Místo neštěstí navštívil polský premiér Mateusz Morawiecki, na místo dorazil i Andrej Babiš. Příčiny výbuchu zjišťuje speciální komise, podle Českého báňského úřadu je evidentní, že při tragédii musela být koncentrace metanu proti předpisům minimálně 4,5násobná. Důlní neštěstí v Karviné je druhé nejhorší na území ČR od roku 1990.

OKD, Důl Paskov
reklama

V době neštěstí pracovalo v dole 23 horníků, uvedl polský premiér. Většina byla ze zprostředkovatelské agentury Alpex. Deset horníků bylo zraněno, z toho tři byli hospitalizováni. Dva muži jsou na klinice popálenin Fakultní nemocnice Ostrava. Mluvčí nemocnice Naďa Chattová ČTK řekla, že jeden z mužů je v kritickém stavu, popáleniny má na 50 procentech těla. Další horník je ve stabilizovaném stavu, avšak jeho zranění jsou vážná.

Z 13 mrtvých horníků je zatím na povrchu pouze jeden, ostatní zůstávají podle mluvčího OKD Iva Čelechovského v podzemí. Není zatím jasné, kdy bude možné těla vytáhnout. Nejdříve to bude po Novém roce. "Na místě důlního neštěstí nyní budujeme ochranné hráze, které mají zamezit požáru. Na místě je velmi špatná viditelnost," řekl Čelechovský. Stavba hrází, které mají zamezit šíření požáru v dole, bude trvat do neděle.

Záchranné práce v dole podle výkonného ředitele OKD Boleslava Kowalczyka nadále pokračují. Ztěžuje je právě požár. Podle polského premiéra českým záchranářům pomáhají polští kolegové, s technikou budou na místě, dokud to bude třeba. Zásah podle něj komplikuje horko v podzemí, je tam až 200 stupňů Celsia a v místě požáru mnohem více. Podle náměstka polského ministra hospodářství chybí vedení OKD "sociální instinkt". Překvapila ho nízká úroveň informací o neštěstí v dole ČSM.

Lokalita je nyní uzavřená, což se dotýká práce 800 zaměstnanců ze dvou směn. Museli zůstat doma, kde budou zřejmě do neděle, než se podaří prostor zatarasit. Pobírají 100 procent mzdy, protože jde o překážku na straně zaměstnavatele.

K rodinám pozůstalých dnes směřuje řada kondolencí. Vyjádřila je společnost OKD, premiéři i prezident Miloš Zeman. Poslanci uctili oběti v úvodu dnešního jednání Sněmovny minutou ticha. Ztráty lidských životů litují i další, připomínají, že tragédie nastala v předvánočním čase. Hornická obec Stonava na Karvinsku dnes vyvěsila smuteční vlajku. Starosta vyzval obyvatele, aby nadcházející sváteční dny trávili spíše tichým rozjímáním, bez petard a ohňostrojů. Památku zesnulých horníků dnes uctí i v krajské Ostravě. Před důlní závod dnes dopoledne přišli také dva bývalí horníci a zapálili za mrtvé 13 svíček.

Důl ČSM je součástí OKD. Majitelem této těžební společnosti je prostřednictvím státního podniku Prisko stát.

Výběr tragických důlních neštěstí v Česku od roku 1990

30 mrtvých:

18. října 1990 - Výbuch s následným požárem v Dole 1. máj (Barbora) v Karviné. Exploze vznikla v jedné ze slojí, která byla zhruba 625 až 700 metrů pod povrchem. Na místě zemřelo 29 lidí, třicátá oběť podlehla později zraněním v nemocnici. Příčinou neštěstí byl výbuch metanu.

Sedm mrtvých:

11. března 2004 - Důlní otřes v dole Lazy na Karvinsku. Přibližně 700 metrů pod zemským povrchem zemřelo pět Poláků a dva Češi.

Čtyři mrtví:

29. listopadu 2001 - Exploze metanu v Dole Schöller v Libušíně u Kladna. Výbuch zřejmě zavinilo špatné odvětrávání nahromaděných plynů a v místě neštěstí se našly i nedopalky cigaret.

Tři mrtví:

29. listopadu 1998 - Nehoda v závodě Jan-Karel dolu ČSA v Ostravě. Horníci zahynuli zřejmě v důsledku přehřátí organismu při prohlídce uzavřených překopů. Podle báňského úřadu bylo příčinou tragédie hrubé porušení řady bezpečnostních předpisů.

14. listopadu 2014 - Důlní otřes v lokalitě ČSA Dolu Karviná. Otřes měl sílu 3,5 stupně Richterovy škály. Kromě tří obětí si událost vyžádala ještě devět zraněných.

6. srpna 2015 - Výbuch metanu v dole Darkov na Karvinsku. Při ražbě chodby zahynuli tři lidé a další dva horníci utrpěli zranění.

Dva mrtví:

8. ledna 1992 - Otřes na jednom z pracovišť Dolu Doubrava na Karvinsku.

5. dubna 1997 - Při zásahu v dole Tuchlovice na Kladensku zahynuli po vdechnutí toxického plynu dva členové báňské záchranné služby. Dalších sedm lidí se přiotrávilo.

30. března 2003 - Otřes v Dole ČSA na Karvinsku. Otřes v hloubce 800 metrů postihl lokalitu Doubrava. Kromě dvou mrtvých byl jeden člověk těžce zraněn.

7. října 2003 - Při otřesu v podzemí Dolu Darkov na Karvinsku zemřeli dva polští horníci.

12. srpna 2004 - Dva horníci se udusili v podzemí Dolu Doubrava na Karvinsku. Společně vešli do míst, kde kvůli výpadku elektrického proudu přestaly fungovat ventilátory.

7. června 2005 - Zával v hloubce 770 metrů v Dole Darkov na Karvinsku. Oba horníci likvidovali před závalem pracoviště a odstraňovali z něj výztuže.

10. července 2008 - Při přípravě na odstranění porubu v podzemí Dolu Darkov na Karvinsku zahynuli dva důlní záchranáři.

23. listopadu 2008 - Důlní otřes v závodě ČSA Dolu Karviná. Zemřeli dva muži polské národnosti, další tři lidé utrpěli lehká zranění.

22. dubna 2013 - Báňští záchranáři se zřejmě otrávili při odebírání vzorků ovzduší z uzavřených prostor Dolu ČSM na Ostravsku.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky