Británie se připravuje na tvrdý brexit bez dohody

Sto a jeden den před odchodem Spojeného království z Evropské unie dnes budou ministři britské vlády diskutovat o významném zintenzivnění příprav na brexit bez dohody. Očekává se, že vláda kvůli tomu vyčlení dvě miliardy liber (57 mld. Kč) pro resorty vnitra, zahraničního obchodu a životního prostředí. Podle deníku The Guardian toto vystupňování příprav na alternativu opuštění EU bez dohody přichází v době, kdy premiérka Theresa Mayová zmařila pokus labouristů vyvolat hlasování o nedůvěře její osobě.

Ilustrační fotografie
reklama

Podle některých ministrů v kabinetu Mayové, s nimiž britský list hovořil, je nyní správný čas začít větší měrou koordinovat přípravy na brexit bez dohody. Dosud měla ministerstva dost volnosti v rozhodování, kdy a na co budou pro tento účel vydávat peníze.

Ministerstvo životního prostředí, potravin a záležitostí venkova, kterému budou rozpočtové prostředky spolu s resorty vnitra a mezinárodního obchodu zvýšeny nejvíce, již začalo přibírat 90 nových úředníků do krizového centra pro případ, že dohoda o odchodu Británie z EU nebude schválena.

Nejde přitom pouze o rozpočet. Rozhodnutí se bude týkat také toho, zda budou zaměstnanci státní správy dočasně zbaveni důležitých úkolů na domácí scéně, řekl deníku The Guardian nejmenovaný ministr. "Stáhnete například úředníky z příprav reformy sociální péče? To je rozhodování, která nás čeká."

Dnešní schůze vlády má být rovněž prvním krokem Mayové, kterým se premiérka bude snažit přesvědčit rebelující konzervativní poslance, že všechny alternativy k vyjednané brexitové dohodě jsou ve skutečnosti horší. V pondělním projevu před Dolní sněmovnou ministerská předsedkyně řekla, že nastane chaotický odchod, pokud poslanci nezvednou ruku pro brexitovou dohodu připravenou britskými a unijními vyjednavači, nebo pokud se nerozhodnou zastavit brexit úplně. Dolní sněmovna má o dohodě o odchodu Spojeného království z EU hlasovat v týdnu od 14. ledna.

Mayová se dnes v parlamentu utká s opozicí v dalším kole brexitové debaty. Vůdce labouristů Jeremy Corbyn v pondělí večer podal návrh na nezávazné hlasování o nedůvěře premiérce Mayové, jež prý příliš otálí s hlasováním o vyjednané brexitové dohodě. "Je špatné a nepřijatelné, že bychom měli čekat téměř měsíc na významné hlasování o zásadní záležitosti, která ovlivní budoucnost naší země," řekl Corbyn.

Labouristé však záměrně zvolili jinou formulaci než při standardním hlasování o nedůvěře, které by bylo nutné k zahájení procesu vyvolání předčasných voleb. Takový návrh bude podle stínového ministra pro bydlení Johna Healyho podán ve chvíli, "kdy bude zemi jasné, že vláda zcela neuspěla". Podle něj je "otázkou kdy, nikoliv zda, přikročíme k plnohodnotnému vyvolání hlasování o nedůvěře vládě".

Deník The Times uvádí, že Mayovou v otázce labouristického návrhu podpořili rebelující poslanci konzervativní strany, kteří se ji přitom minulý týden sami pokusili ve vnitrostranickém hlasování svrhnout z čela Konzervativní strany. Stejně tak se za premiérku postavila Demokratická unionistická strana (DUP), o kterou se opírá menšinový kabinet. Mayová proto Corbynovi vzkázala, že hlasovat o důvěře se bude pouze tehdy, když bude vyvoláno hlasování o celé vládě, nikoli jen o její osobě.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky