Podaří se vymýtit rakovinu? Svět se jí nikdy nezbaví, soudí nobelisté

Je nepravděpodobné, že by se mohlo podařit vymýtit rakovinu. V příštích několika desetiletích se však dá očekávat podstatný pokrok v její léčbě, domnívají se letošní laureáti Nobelovy ceny za lékařství, Američan James Allison a Japonec Tasuku Hondžó. Oba se dnes se svými prognózami podělili s novináři na tiskové konferenci ve Stockholmu, kde v pondělí Nobelovu cenu dotovanou devíti miliony švédských korun (přes 22,7 milionu korun českých) slavnostně převezmou.

Český den proti rakovině
reklama

Allison a Hondžó si prestižní uznání vysloužili díky účasti na vývoji speciální imunologické léčby rakoviny. "Brzy některé druhy rakoviny výrazně potlačíme," řekl Allison, který poukázal na pokrok v boji proti některým druhům rakoviny, včetně melanomu. Zdůraznil ale, že svět "nikdy nebude prostý rakoviny".

Hondžó očekává, že jednou bude imunoterapie používána v boji proti většině druhů rakoviny, často v kombinaci s ozařováním nebo chemoterapií. Rakovinu podle něj lze účinně pozastavit, ale "i když nedokážeme tumor zcela odstranit, můžeme s některými tumory přežít".

"Myslím, že nejdřív přijdou na řadu trojkombinace a čtyřkombinace," doplnil Allison.

Ačkoli imunologická léčba znamená v léčbě rakoviny pokrok, její náklady jsou vysoké. Jednotlivé léčebné procedury údajně stojí více než 100.000 dolarů (téměř 2,3 milionu korun).

Allison připustil, že s náklady se musí něco stát. "Musíme jen doufat, že po dokončení a proniknutí do obecného povědomí ceny půjdou dolů," dodal vědec.

Allison řekl, že svou polovinu peněžní odměny spjaté s Nobelovou cenou po zdanění věnuje na podporu ostatních vědců v oboru a také charitativní organizaci podporující školy pro ženy. Hondžó hodlá peníze poskytnout své mateřské Kjótské univerzitě na podporu mladých výzkumníků.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky