Jak bude probíhat hlasování o brexitu v britském parlamentu?

Ministerská předsedkyně Theresa Mayová musí uspět se svou dohodou o brexitu v parlamentním hlasování 11. prosince. V opačném případě hrozí, že se odchod Británie z Evropské unie, který má nastat za čtyři měsíce, změní v chaos.

Ilustrační fotografie
reklama

Aby Mayová a její ministři souhlas získali, věnují pět dní debatám na toto téma v parlamentu. Zde budou muset překonat odpor poslanců z celého politického spektra a odrazit pokusy o změny, odložení či přímo neschválení jejího brexitového plánu.

Přinášíme základní informace o debatě a hlasování, jak o nich informovala agentura Reuters.

KDO?

Debatovat bude 650 zvolených zákonodárců v Dolní sněmovně britského parlamentu. Mayová nemá dopředu zajištěnou většinu a Demokratická unionistická strana (DUP), malá severoirská strana, která většinou podporuje její vládu, dohodu odmítá.

KDY?

Rozprava bude probíhat 4., 5., 6., 10. a 11. prosince. Každý den se bude debatovat maximálně osm hodin, přičemž začátek a konec jednotlivých debat se bude zřejmě den ode dne lišit.

Podle opoziční Labouristické strany má rozprava v poslední den skončit v 20:00 SEČ, kdy začne hlasování nejprve o pozměňovacích návrzích a následně o konečném návrhu.

CO?

Diskutovat se bude o schválení návrhu, který konstatuje, že parlament schválil Smlouvu o odchodu (právní text o podmínkách odchodu) a politické prohlášení načrtávající, jaký dlouhodobý vztah bude mít Británie s EU.

JAKÉ JSOU POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY?

Zákonodárci budou moci před rozpravou předložit písemné pozměňovací návrhy k vládnímu plánu. Předseda Dolní sněmovny John Bercow umožnil podání maximálně šesti pozměňovacích návrhů v poslední den rozpravy. Hlasovat se o nich bude, pokud se je předkladatelé nerozhodnou stáhnout.

Pokud budou pozměňovací návrhy schváleny, vláda se jimi nebude muset řídit, bude pro ni ale politicky složité je ignorovat a mohly by naopak určovat další kroky Mayové.

Pozměňovací návrhy, o nichž se bude pravděpodobně hlasovat, zahrnují uložení vládě, aby souhlasila s druhým referendem, či úpravu podmínek dohody tak, aby Británie zůstala v celní unii.

Labouristická strana podala pozměňovací návrh, který má za cíl zabránit vládě, aby za žádných okolností neopustila EU bez smlouvy o odchodu a že vláda předtím musí zvážit veškeré alternativy.

Ministři se obávají, že pokud bude některý z pozměňovacích návrhů schválen, zabrání to tomu, aby byla dohoda ratifikována. Konečné hlasování by totiž poté nemuselo poskytnout z právnického pohledu jasný a nesporný souhlas s Mayové plánem.

O pozměňovacích návrzích se bude hlasovat před rozhodujícím hlasováním o schválení původního návrhu. To znamená, že Mayová musí zvítězit v řadě hlasování, nikoliv pouze v tom posledním. Každé z těchto dílčích hlasování má přitom potenciál její plán zhatit.

JAK BUDE VYHLÁŠEN VÝSLEDEK?

Až skončí rozprava, předseda Dolní sněmovny se tradičně zeptá stoupenců každého pozměňovacího návrhu, aby zvolali Ano. Následně vyzve jeho odpůrce, aby zvolali Ne. Pokud některý ze zákonodárců zvolá Ne, předseda si vyžádá formální hlasování.

Hlasování bude probíhat mimo dosah kamer a přihlížejících. Poslanci se zvednou a odejdou dveřmi na jedné, či druhé straně komory. Když skončí sčítání, což může trvat až čtvrt hodiny, poslanci se vrátí do sálu.

Čtyři jmenovaní poslanci pověření sčítáním hlasů se shromáždí před předsedou a jeden z nich přečte nahlas výsledek.

Až proběhne hlasování o všech pozměňovacích návrzích, přijde na řadu hlavní návrh podle stejného postupu.

CO SE STANE, KDYŽ MAYOVÁ PROHRAJE?

Zákon stanoví, že pokud je dohoda odmítnuta, ministři mají 21 dní na oznámení, jak budou dále postupovat. Vláda dříve uvedla, že pokud bude smlouva zamítnuta, Británie odejde z EU bez dohody. Ve skutečnosti si by si však nejistota v páté největší ekonomice světa a nepříznivá reakce finančních trhů vyžádala daleko rychlejší reakci.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky