Pět týdnů dovolené? Vláda návrh komunistů nejspíš odmítne

Zejména kvůli dopadům na menší a střední podnikatele vláda ANO a ČSSD zřejmě odmítne návrh poslanců KSČM na prodloužení základní výměry dovolené pro zaměstnance z nejméně čtyř na pět týdnů. Kabinet poukáže na pondělní schůzi podle předběžného stanoviska pro zákonodárce na to, že podle Hospodářské komory by náklady zaměstnavatelů vzrostly zhruba o 28 miliard korun.

Ilustrační fotografie
reklama

"Ve stávající ekonomické situaci, která je provázena citelným nedostatkem pracovníků a značným objemem zakázek, je podle názoru vlády spíše nevhodné direktivně ještě více omezovat odpracovanou dobu zaměstnanců," stojí v návrhu nesouhlasného stanoviska kabinetu pro poslance a senátory, který budou ministři v pondělí schvalovat.

Komunističtí poslanci ale tvrdí, že pětitýdenní dovolená by neměla "výrazné dopady" na podnikatelské prostředí. Už nyní podle nich mnoho podnikatelů poskytuje zaměstnancům jeden týden dovolené navíc formou benefitu nebo přímo v pracovní smlouvě.

Proti předloze se v připomínkovém řízení postavila mimo jiné ministerstva financí a průmyslu a obchodu vedená nominantkami hnutí ANO. Podpořilo ji pouze ministerstvo práce a sociálních věcí, v jehož čele stojí ministryně za ČSSD. Pětitýdenní dovolená byla jedním ze slibů sociální demokracie před říjnovými komunálními a senátními volbami. Také vzhledem k tomu, že komunisté ve Sněmovně menšinový kabinet ANO a ČSSD tolerují, je možné, že postoj vlády k navrhované novele zákoníku práce by nakonec mohl být neutrální.

Komunisté chtějí podle zdůvodnění srovnat základní výměru dovolené s dovolenou zaměstnanců, jejichž odměňování je závislé na státním rozpočtu. Tito zaměstnanci mohou čerpat pět týdnů ročně už nyní. "Současná právní úprava tak vytváří nerovnost zaměstnanců z hlediska nároků na dovolenou, když u ostatních zaměstnanců je zaručen nárok na dovolenou v rozsahu pouze čtyř týdnů a prodloužení dovolené je pak ponecháno na vůli zaměstnavatele," napsali předkladatelé v důvodové zprávě.

Možnost prodloužení základní výměry dovolené zaměstnavatelem by předloha ponechala. Novela nemění délku dovolené učitelů a akademických pracovníků vysokých škol, která činí osm týdnů.

O předloze rozhodnou zákonodárci. Předkladatelé chtějí, aby byla účinná od roku 2020.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky