Výstava "Maminky na útěku" upozorňuje na domácí násilí

Výstava českého fotografa Tomáše Třeštíka "Maminky na útěku" a dnešní kulatý stůl upozorňují nyní v budově Evropského parlamentu v Bruselu na problematiku domácího násilí a násilí na ženách. Podle někdejší modelky Terezy Maxové, která se svou nadací bruselskou výstavu připravila, téma do Evropy patří, protože počty domácího násilí vůči ženám i jejich dětem stoupají.

Ilustrační fotografie
reklama

"To jsou věci, které jsou důležité. Může se to stát každému z nás," zdůraznila Maxová.

Česká europoslankyně Dita Charanzová je ráda, že se výstavu podařilo v prostorách Evropského parlamentu uspořádat. "Je to můj vstup do debaty o tom, že domácí násilí je stále velký a vážný problém v Evropě, Českou republiku nevyjímaje," řekla Charanzová ČTK. V Česku je podle ní každoročně ošetřeno 150.000 obětí domácího násilí a podle všeho se jedná jen o špičku ledovce.

Dnešního kulatého stolu na toto téma se v europarlamentu účastnili zástupci Evropské komise, Rady Evropy, Úřadu Vysokého komisaře OSN pro lidská práva, Univerzity v Bristolu a další. Česko kromě Maxové zastupovala Petra Wünschová, zakladatelka a ředitelka Centra Locika, prvního specializovaného centra zaměřeného na problematiku dětí a domácího násilí.

Třeštíkovy fotografie v prostorách europarlamentu ukazují úhledně vyskládané předměty a oblečení. Jsou to věci, které si ženy a maminky narychlo sbalily, když se před agresorem, často partnerem, skryly do azylového domu.

"Je to pokus vizuálně a atraktivně zachytit těžké téma. Jsou to esteticky poskládané naprosté nezbytnosti, který si ženy v rychlosti pobraly a utekly," popsal své snímky fotograf Třeštík. "Z dálky to vypadá jako hezky vyskládané fotky obsahu kabelek na Instagram, když se holky třeba chlubí drahým parfémem, ale je to hromada plenek, jedno tričko, jedny tepláčky, lahev na pití a jedna hračka, kterou má dítě nejraději," vypravoval o snímcích, které v azylových domech vznikaly v posledních měsících.

"Za každou tou fotkou je jeden smutný lidský příběh," podotkla Maxová. Snaha ženám v jejich mnohdy velmi hluboké krizové situaci pomoci je podle ní způsob, jak jim do dalšího života dodat alespoň trochu naděje. Ženy podle ní na domácí násilí často upozorní až ve chvíli, kdy se věc začne týkat také dětí.

Mezinárodní den proti násilí na ženách připadl na 25. listopadu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky