Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brexitová dohoda Mayové? Horší než zůstat v EU

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Dohoda, kterou chce s Evropskou unií uzavřít britská premiérka Theresa Mayová, by v případě schválení byla ještě horší alternativou, než kdyby Británie v EU zůstala. V rozhovoru poskytnutém BBC to dnes řekl bývalý ministr pro brexit Dominic Raab, který se na dojednání této dohody v Bruselu podílel, kvůli nesouhlasu s její konečnou podobou ale minulý týden na svou funkci rezignoval.

"Nebudu se zasazovat o setrvání v EU, ale pokud byste mi dali na vybranou mezi touto dohodou a členstvím v EU... ano, myslím, že by to bylo ještě horší (než setrvání v EU)," řekl Raab s odkazem na předběžný text dohody o brexitu. Podle Raaba je téměř jisté, že parlament v prosinci při hlasování dohodu odmítne. "A pak myslím budeme muset přijít s nějakými alternativami," dodal.

Svou rezignaci na funkci ministra pro brexit Raab minulý týden zdůvodnil především nesouhlasem s ujednání kolem Severního Irska, které podle něj "představuje velice reálnou hrozbu pro celistvost Spojeného království". Jako druhý důvod zmínil nesouhlas s pojistkou, která by v případě neexistence ujednání o podobě budoucích vztahů po konci přechodného období začala platit proto, aby mezi Severním Irskem a Irskou republikou nevznikla žádná tvrdá hranice. Raab kritizoval, že právo veta v tomto případě má mít EU. Dnes řekl, že by Londýn musel Bruselu "podlézat", aby stav vzniklý po aktivaci pojistky ukončil.

V neděli se kvůli brexitu sejdou prezidenti a premiéři EU na mimořádném summitu v Bruselu, na kterém by měli s vyjednaným textem vyjádřit souhlas. Na poslední chvíli se ovšem objevily námitky Španělska. Premiér Pedro Sánchez varoval, že Madrid nepodpoří dohodu, pokud nebude upravena pasáž o Gibraltaru. Trvá na tom, že musí jasně obsahovat zmínku, že budoucnost tohoto území je bilaterální záležitostí mezi Británií a Španělskem. Mluvčí britské vlády dnes ovšem zdůraznil, že kabinet premiérky Mayové neplánuje dohodu o odchodu Británie z EU znovu otevírat.

Témata:  Brexit Theresa Mayová Velká Británie EU

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy