Německý deník: Babiš vyhraje, i když je zapleten v skandálu. Nikdo se mu netroufá vzepřít?

Ať už je český premiér Andrej Babiš zapleten do jakéhokoliv skandálu, nakonec vyhraje, píše dnes německý deník Süddeutsche Zeitung. Stejně tak podle něj dopadne i dnešní hlasování českého parlamentu o nedůvěře vládě. Babiše list přirovnává k bývalému italskému premiérovi Silviu Berlusconimu.

Andrej Babiš
reklama

Deník v článku s titulkem "Spíše podnikatel než politik" krátce shrnuje případ Čapího hnízda, kvůli němuž je Babiš obviněn, i aktuální vývoj kauzy kolem jeho syna. "Aféra zemí pohnula, na státní svátek se demonstrovalo," připomíná list, podle něhož ale český premiér situaci ustojí.

Má pevnou podporu prezidenta Miloše Zemana a koaliční sociální demokracie, která je na cestě do bezvýznamnosti, si netroufá se vzepřít. Babiše podpoří i komunistická strana, která si užívá svou novou důležitost, a navíc ho podle Süddeutsche Zeitung i český kritický tisk považuje za menší zlo.

V Evropě mezitím vůči Babišovi roste nedůvěra a přicházejí otázky, jestli je novým (maďarským premiérem Viktorem) Orbánem, který bude také protievropským, nacionalistickým populistou. Podle německého deníku je ale Babiš spíše jako nový Berlusconi - "nanejvýš neklidný podnikatel, který se v druhém zaměstnání stal politikem, a který, to, co ostatní považují za střet zájmů, vnímá nanejvýš jako sportovní výzvu".

Od Orbána ho odlišuje například chybějící důraz na národnostní notu nebo náboženská a historická témata, navíc se prezentuje jako proevropský. "Krátce řečeno: Andrej Babiš je spíše pragmatik než ideolog."

O aktuální situaci kolem kauzy Čapího hnízda, v níž mělo dojít ke zneužití evropských fondů, Babiš se Süddeutsche Zeitung mluvit nechtěl. "Už jste napsali jeden negativní článek plný lží," vzkázal novinářům.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky