Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obce a města dostanou na svůj rozvoj dvě miliardy korun. O dotace mohou žádat do února

CZK
CZK
Foto: INCORP images

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) má na podporu regionálního rozvoje měst a obcí zhruba dvě miliardy korun z národních dotací. Jde například o obnovu místních komunikací nebo sportovní infrastruktury, dále demolice budov v sociálně vyloučených lokalitách nebo regeneraci brownfieldů pro nepodnikatelské využití.

O dotace je možné žádat ode dneška do začátku února, v případě brownfieldů a demolic od příští středy. ČTK to dnes sdělila mluvčí MMR Veronika Vároši.

Více než 1,4 miliardy korun je připraveno na program Podpora rozvoje regionů 2019+. "V jeho rámci mohou obce do deseti tisíc obyvatel žádat například o podporu obnovy místních komunikací, obce do tří tisíc obyvatel pak navíc i o podporu obnovy sportovní infrastruktury, na rekonstrukci a přestavbu veřejných budov, obnovu drobných sakrálních staveb a hřbitovů, na podporu dostupnosti služeb a na podporu budování a obnovy míst aktivního a pasivního odpočinku, dětská hřiště a podobně," uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Mezi nové programy podle ní patří například podpora regenerace brownfieldů pro nepodnikatelské využití. Jde o dotaci na zanedbaný, opuštěný a nevyužívaný areál nebo objekt. Příkladem mohou být bývalé areály JZD, výrobního družstva nebo zchátralé kulturní domy či školy.

"Když se bavíte s obcemi, tak pro ně je levnější stavět na zelené louce. Pro nás ale není vysídlování center žádoucí z pohledu regionálního rozvoje. Kolikrát se jedná o památkově chráněné objekty, které obec vyloženě hyzdí. Ale obce nemají peníze na to, aby je předělaly," doplnila ministryně.

Na tento program bude vyčleněno 400 milionů korun, maximální dotace na projekt je 30 milionů korun. Obce do 3000 obyvatel mohou získat až 70 procent uznatelných nákladů, od 3000 do 10.000 obyvatel je to 60 procent a města nad 10.000 obyvatel s výjimkou statutárních obdrží nejvýše polovinu. "Obce tam mohou dělat jakékoliv nepodnikatelské využití s výjimkou bytové politiky. Mohou tam postavit třeba kulturní domy nebo to zdemolovat a udělat tam veřejné parkoviště. Komerční část tam může být do 20 procent projektu," dodala Dostálová. Pozemek musí být ve vlastnictví obce. Dotace se bude částečně vztahovat také na výkup takového pozemku.

Další novinkou je podpora dostupnosti služeb. Je určena na přípravu prostor pro provozování služeb základní lékařské péče a obchodní obslužnosti. Maximální výše dotace je pět milionů na projekt, žadatelem může být obec do tisíce obyvatel, dotace bude poskytnuta do 70 procent nákladů.

Témata:  obce, města Ministerstvo pro místní rozvoj finance dotace Peníze

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy