Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Získat práci v Česku bude pro cizince jednodušší

Úřad práce, ilustrační fotografie
Úřad práce, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Úřad práce možná bude moci zkrátit lhůtu, po jejímž uplynutí může nabídnout volné pracovní místo i cizincům ze zemí mimo Evropskou unii, pokud o ně neprojeví zájem čeští občané nebo občané členských států unie. Lhůta je nyní měsíční. Sněmovní hospodářský výbor při dnešním projednávání vládní cizinecké novely doporučil, aby mohla být i desetidenní, nikoli výhradně měsíční jako nyní.

"Může se stát, že akutně řešíte nedostatek lékařů, akutně řešíte nedostatek zdravotních sester a víte, že na českém pracovním trhu nejsou. Je zbytečné čekat 30 dnů," řekl ČTK zpravodaj předlohy a spoluautor úpravy Pavel Pustějovský (ANO). Výbor podpořil také další jeho pozměňovací návrh, podle kterého by policie a ministerstva vnitra a zahraničí získala přístup do registru pracovních povolení. Opatření by mělo při kontrolách zahraničních pracovníků usnadnit prověřování pravosti jejich pracovního povolení.

Vládní cizinecká novela by mimo jiné dala vládě právo stanovit kvóty pro ekonomické migranty a zakotvila by povinné integrační kurzy pro zahraniční pracovníky. Některé úpravy žádá i zahraniční výbor, další by mohl ve čtvrtek doporučit rovněž garanční bezpečnostní výbor.

Integrační kurzy mají podle tvůrců zákona pomoci cizincům se orientovat v novém prostředí, seznámit je s právy a povinnostmi nebo s místními poměry a zvyklostmi a se základními hodnotami Česka a Evropské unie. Kurzy by se měly konat v Centrech na podporu integrace cizinců, které budou ve všech krajích. Nyní takové zařízení chybí ve středních Čechách.

Kvóty pro ekonomické migranty by umožnily stanovit maximální počet žádostí o pobytová oprávnění za účelem zaměstnání, které by česká velvyslanectví směla v nejbližším roce přijmout. Případné zavedení kvót vláda zdůvodňuje přetížeností zastupitelských úřadů, které povolení vyřizují. Za uplynulé roky se počet žádostí o pracovní pobyty ztrojnásobil. Kvóty by zabránily prohrám státu v případných soudních sporech na základě žalob odmítnutých žadatelů o pracovní pobyt.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) chce v novele pozměňovacím návrhem zkrátit na půl roku řízení o odnětí povolení k pobytu pro cizince, kteří by byli v Česku třikrát odsouzeni za úmyslný trestný čin. Nyní toto řízení trvá podle něho dva roky i déle.

Některé změny v zákoně jsou reakcí na unijní předpisy, které musí země přejímat. Členské země EU totiž musí do svých zákonů zavést směrnici, která se týká studia, výzkumu, au-pair nebo výměnných pobytů cizinců v těchto zemích. Novinkou například bude zavedení dlouhodobého pobytu za účelem hledání zaměstnání nebo zahájení podnikatelské činnosti.

Témata:  práce Úřad práce cizinci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 9:44

Cena benzínu překonala psychologickou hranic 40 Kč/l, zdražuje také nafta

Komentář Lukáše Kovandy: Benzín se v Česku opět prodává za více než 40 Kč/l. Tuto psychologickou hranici překonal – v letošním roce poprvé – předevčírem. Včera pak litr benzínu vyšel průměrně celorepublikově na 40,12 Kč/l. To je jeho nejvyšší cena od začátku loňského října. Zdražuje také nafta, byť mírněji. Zatímco benzín v posledních sedmi dnes zdražil o 35 haléřů na litr, nafta jen o sedm haléřů. Nyní stojí litr nafty 39,19 Kč/l. Nafta je tak nejdražší od první poloviny loňského listopadu.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy