Policisté začnou prošetřovat tvrzení Babišova syna o únosu

Policisté začnou prošetřovat tvrzení syna premiéra Andreje Babiše mladšího o tom, že ho spolupracovníci jeho otce drželi kvůli kauze Čapí hnízdo na Krymu. Kriminalisté osloví také novináře serveru Seznam Zprávy, v jejichž reportáži informace zazněly. Policie to dnes uvedla na twitteru. Babišův syn v pořadu prohlásil, že jeho otec chtěl, aby kvůli trestní kauze zmizel z Česka.

Andrej Babiš
reklama

"Policie ČR se informacemi uvedenými ve včerejším (pondělním) dílu pořadu Zvláštní vyšetřování v TV Seznam důkladně zabývá a vyhodnocuje jejich relevantnost. Kontaktovat proto bude samozřejmě i autory reportáže," uvedli policisté. Premiér Andrej Babiš (ANO) v reakci na synova slova řekl, že je jeho syn psychicky nemocný, bere léky a musí být pod dohledem.

Babiš mladší řekl serveru, že k farmě, kvůli níž čelí jak on, tak premiér obvinění z dotačního podvodu, podepisoval nějaké dokumenty, ale prý nevěděl, co podepisuje. V minulosti se údajně kvůli konfliktu s policií dostal do Národního ústavu duševního zdraví, kde se setkal s psychiatričkou Ditou Protopopovou. Ta letos kandidovala v komunálních volbách za hnutí ANO. Její posudek měl podle médií pomoct Andreji Babišovi mladšímu, aby se vyhnul trestnímu stíhání.

img-responsive

Čapí hnízdo je areál, který se nachází v části obce Dvůr Semtín v katastrálním území Tomice u Votic v obci Olbramovice ve Středočeském kraji, na okraji Přírodního parku Džbány-Žebrák. Areál staveb, určený k rekreačním a odpočinkovým účelům, vlastní podle zdrojů prostřednictvím několika firem politik a podnikatel Andrej Babiš. | foto: Mikuláš Křepelka / EuroZprávy.cz / INCORP images

Po vypuknutí kauzy Čapí hnízdo manžel Protopopové Petr údajně odvezl Babišova syna na ukrajinský poloostrov Krym, který anektovalo Rusko. Protopopova se podle svých slov bál, a proto oznámil české policii, že byl unesen. Policie se podle předchozích zpráv serverů Neovlivní.cz a iROZHLAS.cz oznámením zabývala, ale neodhalila žádné protiprávní jednání. Babišův syn nyní žije ve Švýcarsku a má i tamní občanství.

Premiér Babiš v minulosti uváděl, že v době, kdy farma Čapí hnízdo získala dotaci, vlastnili farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky, nynější manželky Moniky Babišové.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky