Policista si nechával pokuty od řidičů, soud potvrdil podmínku

Policista na Vyškovsku podle soudu sám či s kolegou ukládal řidičům nákladních vozů pokuty, které si nechával. Krajský soud v Brně mu dnes za zneužití pravomoci úřední osoby a podvod zamítnutím odvolání potvrdil podmíněný trest. Rozsudek vyškovského soudu je tak pravomocný. Muž vinu popírá.

Policie ČR
reklama

Policista David Krchňák s kolegou se podle obžaloby přečinů dopustili od podzimu 2014 do jara 2015, zastavovali zahraniční nákladní vozy a po provedení kontroly chtěli po řidičích zaplatit pokuty za přestupky, v některých případech i smyšlené, peníze si nechávali. Šlo o desítky či stovky eur, v jednom z případů v přepočtu asi o 18.000 korun. Celkem šlo o šest případů, z toho dva podle obžaloby spáchal sám, ve zbylých s kolegou. Jeho kolegu vyškovský soud už pravomocně potrestal trestním příkazem.

"Pokuty řidičům buď vůbec nevykázal, to znamená, že ani ve svých dokladech nevykázal, že by nějakou pokutu převzal, případně vykázal, že věc byla vyřešena domluvou. Případně jim ukládal pokuty za jednání, které se vůbec nestalo," uvedla státní zástupkyně Štěpánka Růžičková. Z šeštice případů byl jeden řidič ze Slovenska, zbylých pět z Polska.

Okresní vyškovský soud muži letos v červnu uložil trest dva roky vězení podmíněně odložených na tři roky, také pokutu 30.000 korun a povinnost nahradit vzniklou škodu. Muž se proti tomu odvolal, vinu popírá. Jeho obhájce dnes mimo jiné uvedl, že dotyční řidiči z Polska jej při výslechu nepoznali. Podle soudu se ale výslechy uskutečnily až po třech letech od trestných činů, policista byl tehdy navíc v uniformě, zatímco u soudu v civilu. Obžalovaný podle soudu nepopřel, že s dotyčnými řidiči v danou dobu jednal, v tu dobu byl také ve službě.

Rozsudek vyškovského soudu je pravomocný, policista proti němu může podat mimořádný opravný prostředek v podobě dovolání k Nejvyššímu soudu. Podle jeho obhájce podání dovolání zváží.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky