Pražané budou moct platit jízdné v tramvajích platební kartou

Všechny tramvaje pražské MHD budou v prvním půlroce vybaveny terminály pro platbu jízdného platební kartou. Dopravní podnik (DPP) podepsal čtyřletou smlouvu se společností Bankovní informační technologie, která přístroje do tramvají namontuje. ČTK to dnes sdělila mluvčí DPP Aneta Řehková. DPP zaplatí firmě provizi 1,99 procenta z ceny jízdenky. Vlastníkem firmy Bankovní informační technologie je ČSOB. Kartou lze nyní platit v tramvajích linek 18 a 22. V některých českých městech už platba kartou v MHD funguje.

Ilustrační fotografie
reklama

"Je to trend dnešní doby a my rádi vyhovíme potřebám našich pasažérů, pro které to bude jednoznačně znamenat zvýšení komfortu a kvality poskytovaných služeb," uvedl generální ředitel DPP Martin Gillar.

DPP plánuje, že bezkontaktní platby budou možné u prostředních dveří. U tramvají 14T budou zařízení na platby dvě, protože tyto tramvaje nemají v prostředním článku dveře.

Přístroj funguje tak, že jakmile cestující nastoupí a přiloží k přístroji kartu, vyjede mu jízdenka, kterou si na něm předtím navolil. Vloni si takto jízdenku koupilo asi 5000 cestujících měsíčně.

V současné době je možné také kromě zmíněných tramvají číslo 18 a 22 platit jízdné bezkontaktní platební kartou také v autobusové lince číslo 119 a na lince AE, která spojuje centrum města s letištěm v Ruzyni. O bezkontaktních platbách v metru, zatím podnik neuvažuje.

DPP rovněž postupně obnovuje automaty na jízdenky. Oproti původním nové umožňují platit nejen mincemi, ale i bezhotovostně. V první polovině příštího roku bude vyměněno dalších 100 automatů, a to převážně ve stanicích metra.

Kartou mohou v MHD zaplatit cestující například v Ostravě, kde takto zaplatili dva miliony jízdenek za asi 40 milionů korun. Stejně tak mohou lidé platit v Karlových Varech nebo Liberci a dalších městech.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky