Miliony motoristů špatně vidí! Přesto kontrola zraku při výměně řidičského průkazu povinná nebude

Sněmovna se už nebude zabývat předlohou, podle níž by si motoristé museli nechat zkontrolovat zrak při pravidelné výměně řidičského průkazu. Předkladatel Jan Birke (ČSSD) svou novelu stáhl. Možné zavedení nové povinnosti řidičů budilo spory. Zdravotnický výbor ji doporučil zamítnout. Hospodářský výbor už předlohu neprojedná, z programu jeho dnešní schůze vypadla.

Ilustrační fotografie
reklama

Sněmovní plénum v zářijovém úvodním kole pravidelné kontroly zraku řidičů podpořilo navzdory snaze ODS o zamítnutí novely. Zastánci poukazovali na to, že novinka by vedla k větší bezpečnosti na silnicích. Odpůrci mluvili o zvýšení byrokracie a o zahlcení lékařů žádostmi motoristů o potvrzení.

V Česku je asi šest milionů řidičů. Birke novelou reagoval na výsledky kampaně Slepí vrazi, kterou v minulosti pořádal Autoklub České republiky. Vyplynulo z nich, že by asi 4,5 milionu motoristů potřebovalo brýle nebo více dioptrií.

Pravidelné kontroly zraku v současnosti povinné nejsou. Řidič musí absolvovat lékařskou prohlídku při vydání prvního řidičského průkazu a potom až v 65 letech, následně v 68 letech a potom každé dva roky.

Vláda, ještě jednobarevný kabinet ANO v demisi, se k novele postavila neutrálně. Vznesla k ní ale řadu výtek, když předložená podoba by podle vládních legislativců nepředstavovala vhodné řešení problému. Novela například nestanovila žádný požadavek na aktuálnost lékařského posudku a neobsahovala pravidlo, podle kterého by úřady neměly zdravotně nezpůsobilým motoristům nový řidičský průkaz vydat. Řidiči by se navíc mohli povinnosti vyhnout, když by záměrně podali žádost o výměnu průkazu nikoli kvůli skončení jeho platnosti, ale dříve například kvůli ztrátě nebo zničení. V takovém případě by lékařskou prohlídku podstoupit nemuseli.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky