Trpíte chronickou bolestí? Pomoci vám může stimulátor míchy

Pacientům s chronickou bolestí může ulevit neurostimulátor s elektrodami zavedenými do páteře, které stimulují míchu. Pacienti s ním nemusí užívat silné léky proti bolesti a opioidy nebo jim stačí menší dávky. Podle primáře Centra pro léčení a výzkum bolestivých stavů 2. LF UK a Fakultní nemocnice v Motole Jiřího Kozáka pomohl podobný přístroj už asi 200 pacientům. Chronickou bolestí podle odhadů trpí v Česku asi 1,5 milionu lidí.

Ilustrační fotografie
reklama

"Neurostimulace je účinnou metodou, která se používá nejčastěji po opakovaných operacích páteře, kdy předchozí terapie a podávání léků, včetně opiátů, analgetik a antidepresiv, nevedlo k dostatečné úlevě od bolesti," řekl dnes novinářům Kozák.

Pacient se zavedeným neurostimulátorem může ve chvíli, kdy bolest nastoupí, přístroj zapnout a díky výboji do příslušných nervů bolest změnit na méně nepříjemné brnění. Kozák dodal, že nejde o léčení příčiny bolesti, ale jen o její tišení. Je proto pacienta třeba dál sledovat, žádná další omezení ale nemá.

Bolesti podle klinických studií stimulátor utlumí průměrně o polovinu. Pacientka Jitka, která mluvila na dnešní tiskové konferenci, má přístroj několik měsíců. "Bolesti zad mě začaly trápit ve 30 letech a postupně se zhoršovaly, čemuž jsem nepřikládala význam," uvedla pacientka, která pracovala jako zdravotní sestra. Před dvěma lety jí ale bolesti začaly vystřelovat do pravé nohy. Musela práci opustit, nevydržela sedět víc než deset minut, obtíže jí dělala i delší chůze nebo stání. Prodělala také dvě operace páteře.

Nákladný neurostimulační přístroj je hrazen z veřejného zdravotního pojištění, lékaři proto pečlivě vybírají pacienty, kterým bude voperován. Vybírají většinou ty, kterým léčba léky nezabírá. Ideální je střední věk, dostatečná motivace a schopnost chápat, jak přístroj obsluhovat.

V Česku ho může zavádět osm vybraných center. Podle Kozáka je výhodou také to, že v případě potřeby je možné přístroj znovu operačně vyjmout. Nejmodernější přístroj je jen o málo větší než padesátikoruna.

Britská studie odhaduje, že roční náklady na zdravotní péči o lidi s chronickou bolestí zad v Evropě činí 1,75 miliardy eur. Evropská data také ukazují, že téměř pětina pacientů kvůli bolesti ztratila zaměstnání a přibližně stejný počet jich trpí depresemi.

Podobné bezdrátové stimulační přístroje se zavádějí hlavně do srdce. Přístroj na podporu zpomaleného srdečního rytmu, takzvaný kardiostimulátor, potřebuje ročně asi 6000 Čechů. Většině je voperován klasický pod kůži na hrudi, vedou z něj elektrody do srdce.

Témata: nemoc | zdraví | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky