Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš: ANO dopadlo v senátních volbách mizerně. Senát prostě neumíme

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mikuláš Křepelka, EuroZprávy.cz

Premiér a šéf ANO Andrej Babiš uvedl, že nejsilnější vládní hnutí dopadlo v senátních volbách "mizerně", nicméně nic jiného podle svých slov ani neočekával. ANO při letošní volbě 27 senátorů získala jeden mandát. Nízká volební účast dlouhodobě ukazuje názor lidí na Senát a je potřeba volební systém změnit z dvoukolového na jednokolový, sdělil dnes Babiš ČTK. Druhého kola voleb se nezúčastnil, víkend strávil v zahraničí.

"Dopadli jsme mizerně, ale upřímně to pro mě není nic moc nečekaného, počítal jsem s tím... Senát prostě neumíme. Tenhle volební systém nám nesedí. Všechny tradiční politické strany se často spojují a ve druhém kole jdou proti nám," soudí ministerský předseda. Senátní volby navíc nechalo vedení hnutí na krajských organizacích a nevěnovalo jim takovou pozornost jako obecním volbách, v nichž ANO posílilo, zdůraznil Babiš.

"Volební účast opakovaně vyjádřila názor lidí na Senát. Jen to potvrzuje, že dvoukolový systém je v dnešní době nesmyslný a je potřeba ho změnit na jednokolový," uvedl Babiš.

Zavedení jiného volebního systému do horní parlamentní komory, v němž by se senátorem stal vítěz jediného kola, by ale vyžadovalo ústavní většinu ve Sněmovně i Senátu. Za současného rozložení politických sil je ovšem taková změna nereálná.

Témata:  Andrej Babiš Senát ČR

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy