Posudkových lékařů je málo. Nemá kdo rozhodovat o příspěvcích na péči

Podle poskytovatelů sociálních služeb je v České republice nedostatek posudkových lékařů, kteří rozhodují o příspěvku na péči.

Ilustrační fotografie
reklama

Žadatelé tak někdy musí na rozhodnutí o přiznání podpory čekat až několik měsíců. ČTK to dnes řekl v Táboře na kongresu poskytovatelů sociálních služeb jejich prezident Jiří Horecký. V Česku nyní působí stovka posudkových lékařů.

Podle Horeckého momentálně čeká na vyřízení žádosti o příspěvek na péči přibližně 10.000 klientů. Jeho výše se pohybuje od bezmála 900 korun až po více než 13.000 Kč měsíčně. Rozhodujícím faktorem je zdravotní stav a schopnosti žadatele. Horecký uvedl, že počet posudkových lékařů snížil i status služebního zákona. "Když se dostali pod služební zákon, tak to znamená, že pokud dosáhnou hranice 75 let, musí přestat vykonávat tuto službu. Ministerstvo práce a sociálních věcí se to snaží změnit a chce je vyčlenit ze služebního zákona," uvedl Horecký. Posudkoví lékaři se podle něj často rekrutují z řad doktorů, kteří si už s ohledem na věk netroufnou na operační zákroky, ale rádi by zůstali v oboru.

"Podle našich informací v současnosti chybí asi šest desítek posudkových lékařů, aby ten stav byl ve stávající podobě ideální," řekla dnes v Táboře poslankyně Radka Maxová (ANO), která se této problematice věnuje.

V Česku podle Horeckého pobírá příspěvek na péči přibližně 330.000 klientů. Úspěšní žadatelé obdrží přiznanou částku vždy měsíčně v hotovosti. Celkově ministerstvo práce a sociálních věcí na příspěvek na péči ročně vydá 25 miliard korun.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky