Závěrečná zkouška z autoškoly: Napoprvé ji většina uchazečů nezvládne

Na závěrečné zkoušky k získání řidičského průkazu se v Libereckém kraji čeká pár dnů, nejdelší lhůty mají v České Lípě. I tam se ale zájemci o řidičské oprávnění dostanou ke zkoušce mnohem rychleji než v Praze, kde musí čekat i několik týdnů.

Ilustrační fotografie
reklama

V Libereckém kraji je největší zájem o absolvování testu v květnu a v létě. Nejnižší úspěšnost u prvního termínu je v Jablonci nad Nisou, napoprvé tam zkoušku zvládne jen necelá pětina uchazečů, vyplývá z ankety ČTK.

Čtyři největší města v kraji považují počet zkušebních komisařů, které mají, za dostatečný. Páté, Nový Bor s bezmála 12.000 obyvateli, nemá aktuálně ani jednoho kmenového. "V letošním roce a ani vloni u nás zkoušky pro nezájem autoškol neprobíhaly," uvedla mluvčí radnice v Novém Boru Radmila Pokorná.

Největší zájem o závěrečné zkoušky je ve stotisícovém Liberci, kde je absolvuje ročně asi 1600 lidí. "Úspěšnost u prvního termínu je 60 procent," uvedla mluvčí liberecké radnice Jana Kodymová. Podle ní město vytváří zkušební plán praktických zkoušek na měsíc dopředu, pak se rozesílá autoškolám. "Přiřazení konkrétních uchazečů na jednotlivé termíny zkoušek pak určuje autoškola. Seznamy uchazečů obdržíme od autoškoly dva dny před termínem zkoušky," řekla Kodymová. Čekání na zkoušky v krajském městě je tak podle ní minimální a v režii autoškoly. Na liberecké radnici je sedm lidí s průkazem zkušebního komisaře. "Dva z nich se zabývají pouze autoškolami a zkouškami. Ostatní mají jinou hlavní pracovní náplň," dodala Kodymová.

V sousedním Jablonci mají dva zkušební komisaře a na zkoušky se čeká obvykle do pěti dnů. "Výjimečné déle to bývá v dobách dovolených," uvedla mluvčí radnice Markéta Hozová. V pětačtyřicetitisícovém Jablonci loni k závěrečným zkouškám přišlo skoro 850 lidí a úspěšnost u prvního termínu byla 19,5 procenta. "V roce 2016 to bylo 18,5 procenta," dodala Hozová.

Zhruba třetinová je úspěšnost v prvním termínu v České Lípě, za rok tam závěrečné testy absolvuje kolem 1300 žáků autoškol. "Termíny zkoušek jsou plněny v zákonné lhůtě do 15 dnů, v průměru do deseti dnů," uvedl mluvčí českolipské radnice Václav Šámal. V sedmatřicetitisícové České Lípě mají tři zkušení komisaře.

Jen o jednoho méně jich má radnice ve čtrnáctitisícovém Turnově. "Zkoušky jsou u nás bez čekání, nejdéle do týdne," uvedla mluvčí města Zdenka Štrauchová. V Turnově v posledních letech uchazečů o závěrečné zkoušky ubývá. Loni jich bylo 640, dva roky předtím 750. Úspěšnost v prvním termínu je zhruba padesátiprocentní.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky