Autoklub ČR zásadně nesouhlasí s policejním obviněním kvůli dotacím a považuje je za nepodložené

Policie ČR dne 19. 9. 2018 sdělila obvinění pro podezření ze spáchání trestného činu dotačního podvodu bývalému prezidentovi Autoklubu ČR Romanu Ječmínkovi, a to za období od roku 2009 do roku 2013, a dále jako právnické osobě i Autoklubu ČR, a to za období let 2012-2013.

Policie ČR
reklama

Autoklub ČR se svým obviněním zásadně nesouhlasí, považuje je za právně a věcně nepodložené a vykonstruované.

Ke sdělení obvinění vůči Autoklubu ČR jakožto právnické osobě vůbec nemělo dojít a je zřejmé, že po právní stránce nemůže v dalším průběhu řízení obstát.

Obvinění policie, která vyčíslila údajnou způsobenou škodu v případě bývalého prezidenta Autoklubu Ječmínka na částku 26,6 milionů korun a v případě Autoklubu na 15,9 milionů korun, je postaveno na údajném nadhodnocování počtu členů Autoklubu. Kvůli tomu měl Autoklub údajně čerpat vyšší dotace, než na které měl nárok.

S touto interpretací Autoklub zásadně nesouhlasí, neboť není pravdivá, a ve dvou rovinách:

Výše dotací a velikost členské základny má jen minimální a navíc nepřímou úměru.

Autoklub sám a z vlastní iniciativy aktualizoval databázi členské základny v letech 2013-2014.

Autoklub provedl odstranění multiplicitních záznamů, neaktuálních údajů, neaktivních členů a klubů apod. Za tento počin by měl být Autoklub ČR spíše oceněn než postihován, protože jde o příkladný krok správným směrem.

Následující praxe při udělování dotací z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy potvrdila, že velikost členské základny má jen minimální vliv na výši udělované dotace. Způsob, jakým MŠMT vypočítává výši dotace, není veřejně znám. Nicméně fakt, že mezi výší dotace a členskou základnou neexistuje přímá úměra, je potvrzen samotnou praxí, neboť Autoklubu ČR byly na dotacích přiznány i v následujících letech po aktualizaci členské základny přibližně stejné částky jako předtím.

Autoklub ČR ctí presumpci neviny, a věří proto, že na něj bude nahlíženo jako na subjekt, který se žádného z údajných trestných činů nedopustil. Jsme přesvědčeni, že obvinění Autoklubu jako právnické osoby se ukáže jako neoprávněné a skončí snaha o účelovou kriminalizaci sportu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky