České občanství pro potomky československých emigrantů? Vláda se zatím nedohodla

Vláda se dnes podle očekávání postavila neutrálně k návrhu senátorů, aby děti a vnuci emigrantů z někdejšího Československa měli možnost snadněji získat české občanství. O postoji kabinetu informoval tiskový odbor vlády. O návrhu rozhodne Sněmovna.

Ilustrační fotografie
reklama

Novela počítá s tím, že by potomci emigrantů mohli nabýt české občanství prohlášením. Stejnou úpravu obsahovala před šesti lety tehdejší vládní novela zákona o státním občanství, Sněmovna ale tuto změnu z předlohy vyškrtla. Senátu se následně nepodařilo prosadit, aby se do novely vrátila. V dolní komoře převládl argument, že k českému občanství by se mohli dostat i lidé, kteří třeba ani neumějí česky a nikdy v tuzemsku nebyli.

"Na jedné straně byla nadšeně přijata možnost dvojího občanství. Na druhé straně (vládní novela ve schváleném znění) mnohdy rozdělila rodiny, kdy jedno dítě, které se narodilo před možností dvojího občanství, má jiné státní občanství než dítě, které se narodilo po tomto datu," uvedl k projednávání novely horní komorou předseda senátní komise pro krajany Tomáš Grulich (ODS).

Postihlo to podle něho především rodiny, které musely odejít z bývalého Československa po nástupu komunistického režimu v roce 1948.

Pokud by byla novela přijata, zájemci o české občanství by k prohlášení museli navíc přiložit doklad prokazující datum a způsob pozbytí českého nebo československého občanství jednoho z rodičů nebo prarodičů. Prohlášením nyní mohou nabývat občanství jen lidé, kteří československé nebo české občanství pozbyli před účinnosti vládní novely. Zákon vylučuje tuto možnost například pro slovenské občany.

Témata: vláda | Česko | lidé | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky