Austrálii děsí jehly ukryté v jahodách. Aféra nabývá větších rozměrů. Objevily se i v banánu a jablku!

Aféra s jehlami ukrytými v jahodách nabývá v Austrálii stále větších rozměrů. Kromě jahod byly nalezeny jehly už i v jablku a v banánu, oznámila dnes australská policie. Policistům se zatím nepodařilo zjistit, kdo za skandálem stojí. Úřady varovaly, že pachatelům hrozí až desetileté vězení. Dva z postižených států, Queensland a Nový Jižní Wales, vypsaly odměnu 100.000 australských dolarů (1,57 milionu korun) za informace vedoucí k dopadení viníků.

Jahody, ilustrační fotografie
reklama

Jehly v jahodách se nejprve objevily minulý týden ve státě Queensland a následně se tyto případy rozšířily do všech ostatních australských států. Skandál nepříjemně zasáhl pěstitele; v západní Austrálii již například ceny jahod klesly pod produkční náklady, napsal zpravodajský server BBC News.

Policie vyšetřuje, kdo má sabotáž na svědomí a jaký je motiv pachatelů. Někteří pěstitelé jahod poukázali na to, že plody jsou před opuštěním jejich farem kontrolovány detektory kovu, takže jehly se musejí do ovoce dostat později.

V některých případech se může podle policie jednat o činy lidí, kteří původního pachatele napodobují. To předpokládají policisté například u jehel schovaných v banánu a jablku. Oba tyto případy se vyskytly v Sydney a policie je označuje za "izolované". U jahod je situace jiná - jen ve státě Nový Jižní Wales bylo zaznamenáno více než 20 případů jahod s jehlou.

Nejzávažnější případ skončil minulý týden hospitalizací muže, který jahodu s jehlou zapíchnutou uvnitř snědl. Queenslandská policie uvedla, že vyšetřování zpomaluje komplikovaný řetězec dodavatelů jahod. Zdravotní úřady vyzvaly obyvatele, aby jahody před spotřebou překrajovali.

Obavy z napíchaných jehel postihly v době vrcholící sezony australských jahod nejméně šest značek: Berry Obsession, Berry Licious, Love Berry, Donnybrook Berries, Delightful Strawberries a Oasis.

Austrálie kvůli skandálu zavedla přísná opatření pro exportéry jahod, jejichž produkty jsou kontrolovány prostřednictvím detektorů kovů či rentgenů, napsal list The Guardian.

Queenslandské úřady uvedly, že někteří obchodní partneři v Rusku a v Británii již blokují australský import. Nový Zéland oznámil, že stahuje australské jahody z regálů supermarketů.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky