Znojemské historické vinobraní: Největší svátek vína začíná

Ve Znojmě dnes začíná 36. ročník Znojemského historického vinobraní. Pořadatelé i letos přichystali třídenní program, který se bude odehrávat na 13 scénách. Dominantou vinobraní se opět stane velký průvod krále Jana Lucemburského s více než 500 účastníky v dobových kostýmech.

Znojemské historické vinobraní
reklama

Historických scén bude šest, tři scény budou hudební, návštěvníci se mohou těšit i na vinařské scény. Oproti loňsku se rozšíří například program Víno všemi smysly, který se bude konat v pátek i sobotu. Znalci vína se mohou těšit na nová stanoviště. Jedno z nich bude inspirované i vinaři z Burgundska. Víno se zde bude poznávat například čichem z úzké nádoby, do které budou vloženy čerstvé suroviny typické pro danou odrůdu.

Rozšířena bude i středověká krčma, organizátoři po jejím loňském úspěchu zvednou její kapacitu až na 150 lidí. Z pokrmů se lidé mohou těšit na různé druhy pečeného či rožněného masa, zelnou polévku, ovar, škvarkovou pomazánku či jitrnice se zelím. Krčma je propojená s uličkou chudiny, ve které se návštěvníci potkají s tuláky, pěvci, lehkými děvami či s katem.

Ústředním motivem vinobraní je páteční večerní a sobotní denní historický průvod, který čítá 500 účinkujících, z nichž 200 vybírá režisér na konkurzu přímo z obyvatel Znojma. I letos bude král s celou jeho družinou rozhazovat pamětní mince, motiv těch letošních je turistická novinka města - Hradební opevnění.

Pro děti pořadatelé připraví hradební příkop u Střelniční věže, kde se budou moct zapojit do dobrodružné soutěže Hrad dračího jezdce.

Třídenní program skončí v neděli, kdy je vstup zdarma. Znojemské vinobraní je největším svátkem vína v Česku. Loni podle organizátorů přišlo přes 81.000 návštěvníků.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky