Důchodkyně naletěla podvodníkovi. Falešný syn ji připravil o celoživotní úspory!

Podvodník podle policie připravil v Opavě seniorku o celoživotní úspory, vydával se za jejího syna. Osmdesátiletá žena mu předala 350.000 korun. Kriminalisté po zatím neznámém muži pátrají. Navíc varují seniory, podobných podvodů přibývá. Jen na Opavsku v posledních dnech zaznamenali policisté čtyři takové zločiny. Většinou ale podvodníci neuspěli. ČTK to řekl mluvčí opavské policie René Černohorský.

Ilustrační fotografie
reklama

V posledních srpnových dnech tohoto roku se podle něj s případy falešných synů či vnuků setkali i další tři senioři. "Neznámé osoby je telefonicky žádaly o finanční prostředky pod záminkou momentální tíživé situace," řekl mluvčí. Dodal, že tito senioři se zachovali správně a vše si u příbuzných ověřili.

Naopak osmdesátiletá žena legendě o synovi v nouzi uvěřila. "Podvodník ji kontaktoval telefonicky koncem srpna. Tvrdil, že má problémy se svým účtem a potřebuje nutně půjčit 350.000 korun," uvedl Černohorský. Podvodník uvedl, že pro peníze pošle svého známého, aby je vyzvedl. Důchodkyně o hodinu později skutečně peníze neznámému muži předala. Policisté po něm nyní pátrají.

Příběh o vnukovi či synovi v nouzi patří k nejznámějším a nejpoužívanějším lstím, které podvodníci vůči seniorům používají. Policisté proto seniorům radí, aby si takový telefonát ihned zpětně ověřili u vnuka, který údajně volal, případně kontaktovali nejbližší příbuzné. Pokud zjistí, že nevolal nikdo z rodiny, obratem by měli událost oznámit i policii.

Podvodníci v poslední době k podobným zločinům používají i online převody peněžní společnosti Western Union. Například před časem seniorku z Karvinska podle policie kontaktoval neznámý muž, který se představil jako vnuk. Tvrdil, že má finanční problémy a potřebuje pomoc. Žena v dobré víře zašla na poštu a peníze ihned poslala. Podvodník ženu po celou dobu instruoval a říkal jí, co má dělat. Důchodkyně mu pak nadiktovala kód, který získala po vložení peněz. S jeho pomocí si podvodník v nedalekém městě peníze okamžitě vyzvedl.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky