Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vztah mezi počasím a zloději? Vědci objevili nečekané spojitosti

Zloděj v akci
Zloděj v akci
Foto: Aspen

O tom, že počasí ovlivňuje lidské tělo i psychiku jedince, toho bylo napsáno už hodně. Tentokrát se ale vědci rozhodli pověřit, jaký vliv má počasí na kriminalitu. Asi se budete divit, ale závěry jsou jednoznačné – má obrovský vliv.

Během posledních několika desetiletí vzrůstá celosvětově zájem o zkoumání vztahu mezi povětrnostními podmínkami a různými druhy zločinů. Většina výzkumů v této oblasti však vedla k nekonzistentním a často paradoxním výsledkům. Některé studie například vůbec neodhalily sezónní výkyvy trestné činnosti. Další vědci však zjistili nárůst zločinů v chladnějších zimních měsících nebo v teplejších letních měsících.

Nyní vědci pracovali s daty posbíranými v jihoafrické Pretorii mezi lety 2001 a 2006. Analyzovali jak data meteorologů, tak i statistiky týkající se kriminality „Zvláště jsme se zajímali o to, zda se velikost kriminality mění v závislosti na extrémních povětrnostních podmínkách, zejména teplotách a srážkách. Jinými slovy: je v extrémně horkých dnech nebo dnech s vysokým výskytem dešťových srážek vyšší či nižší míra násilné, majetkové nebo sexuální kriminality?“ vysvětlují vědci v článku pro magazín Conversation.

A výsledek?

Vědci odhalili silnou souvislost mezi teplotou a kriminalitou. Jinými slovy to znamená, že když teplota stoupá, tak roste i kriminalita. Mezi srážkami a zločinem existuje méně významná souvislost. „Zdá se, že prostorové rozložení všech typů trestných činů se výrazně liší v závislosti na druhu extrémních meteorologických událostí,“ vysvětlují vědci.

Rozsah násilné, sexuální a majetkové kriminality byl vyšší v horkých dnech ve srovnání s chladnými dny. Násilné trestné činy se v horku zvýšily dokonce o 50%, sexuální trestné činy o 41% a majetková trestná činnost o 12%. Násilné a sexuální zločiny naopak klesaly ve dnech, kdy hodně pršelo. Překvapivě bylo zjištěno, že majetkové trestné činy při deštích mírně vzrostly - i když jen o 2%.

Vědci ale také zdůrazňují, že je zapotřebí provést více výzkumu k potvrzení těchto jejich zjištění a k určení toho, zda lze výsledky generalizovat do jiných městských oblastí v Jižní Africe či ve světě.

Podobný výzkum provedli i v USA

Už loni například vědci z Drexel University v Philadelphii zveřejnili svou studii, která přinesla podobné závěry. I podle jejich závěrů je násilná kriminalita v teplejších dnech vyšší. „Celkově byla míra kriminality nejvyšší v nejteplejších měsících roku - od května do září - a nejvyšší v nejteplejších dnech,“ uvedli vědci v textu zveřejněném serverem Science Daily.

„Naše zjištění jsou přiměřená, když přihlédnete k sociálnímu chování," řekla Leah Schinasiová, jedna z autorek americké studie. „Když jsou teploty extrémně chladné nebo horké, lidé zůstanou doma, ale když jsou teploty příjemnější, více lidí je venku, což představuje větší příležitost k zločinu." K čemu je to vlastně dobré?

Výsledky by mohly pomoci orgánům činným v trestním řízení lépe porozumět tomu, jak počasí ovlivňuje vzorce kriminality, díky čemuž bude možné rozvíjet a provádět vhodná opatření pro předcházení trestné činnosti.

Američtí vědci pak uvádějí, že jejich výzkum je potenciálním obrazem toho, co by se mohlo stát, kdyby se teplejší dny staly normou.

Témata:  počasí krádeže

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 11:39

Předpověď počasí na noc a středu 17. dubna

Mezi tlakovou níží nad východní Evropou a tlakovou výší nad východním Atlantikem k nám bude nadále proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy