Skončí EU jako Sovětský svaz? Odborníci se bojí rozpadu Evropy

Britský akademik Gwythian Prins a podporovatel brexitu předvídá konec EU, který s největší pravděpodobností proběhne ve stejném scénáři, jako rozpad Sovětského svazu. Evropský projekt se podle jeho názoru v poslední době chová přesně jako SSSR, před zánikem. Informoval o tom britský deník Dailymail.co.uk.

Ilustrační fotografie
reklama

Podle Prinse se totiž EU příliš moc vzdaluje svým původním myšlenkám a v zájmu svého dalšího rozšiřování se stává příliš složitým systémem byrokracie, který se většině jejích občanů zajídá.

Na stejném principu skončil v roce 1991 také Sovětský svaz, který se taktéž v zájmu svých mocenských ambic vzdálil svým původním hodnotám vzešlých z Velké říjnové socialistické revoluce. Na rozdíl od EU se choval ještě víc sebedestruktivně, protože brutálně potlačoval občanské svobody. 

Ve své zprávě pro aktivistickou skupinu podporující odchod Velké Británie z EU profesor Prins dále připomíná, že EU jako složitý a nepředvídatelný systém ztrácí svou legitimitu, a že právě brexit bude tím prvním katalyzátorem, který odstartuje její postupný rozklad. Profesor Prins se zřejmě domnívá, že případný hladký odchod ostrovní země z EU posílí euroskeptické nálady i v kontinentální Evropě.

"Absence kulturní reprodukce je podle mě živým důkazem toho, že EU stejně, jako jejímu staršímu bratrovi (SSSR) se nepodaří překonat svojí životnost," řekl profesor Prins deníku The Times.

Rozvinutější projekt, striktnější kontroly

Na otázku, proč se Evropský projekt svou raketovou expanzí začíná lidem zajídat, odpověděl Prins, že právě kvůli striktnějším kontrolám, která jdou ruku v ruce s nadměrnou byrokracií. Jako příklad uvádí Prins draka, na němž nějakou dobu cestujeme, a který na nás následně po určité době vychrlí oheň.

Za další chybu EU považuje Prins, že odpovědí na veškeré euroskeptické nálady jsou ještě větší tlačení na pilu, a ještě rychlejší Evropa. Tím ale začínají elity jednat v přímém rozporu se zájmy běžných občanů, čímž se už ale pomalu a jistě blíží k praktikám Sovětského svazu. Pouze tu ještě chybí vodní děla, pendreky, slzný plyn a političtí vězni.

Jako příklad uvedl Prins záměrné šikanování a odrazování Britů od faktického brexitu. Podle Prinsova názoru se totiž EU začíná bát, a proto se snaží Británii její záměr nějakým způsobem rozmluvit, či jí dokonce za vystoupení sankciovat, jako odstrašující případ pro ty, kteří by se chtěli vydat její cestou.

V případě rozpadu EU očekává Prins návrat k původním myšlenkám celého projektu, jimiž byly především celní unie, volný trh a obecně spolupráce v justici a bezpečnosti.

Ostatně rozpad Sovětského svazu taktéž neznamenal, že by si Rusko nedokázalo vytvořit své vlastní bilaterální dohody s jeho bývalými satelity, ač se například ruský prezident Vladimír Putin domnívá, že konec SSSR byl největší geopolitickou katastrofou 20. století.

Témata: EU | evropa | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky