Vyjadřujete veřejně svůj nesouhlas s Evropskou unií? Hrozí vám nejen pokuta

Řada Čechů nesouhlasí s členstvím České republiky v Evropské unii a dává to najevo rozličnými způsoby. Někteří jen komentáři v internetových diskuzích, jiní svou nelibost vyjadřují i navenek. Za to jim ale může hrozit postih.

Evropská unie, ilustrační fotografie
reklama

Nejčastější forma protestu proti čemukoliv je hanobení vlajky/symbolu dané věci. Nejinak je tomu v případě Evropské unie. Vlajka s hvězdami v kruhu na modrém se proto setkává s protestem ve formě přeškrtnutí častěji, než by se zdálo.

Neplatí to totiž pouze na demonstrace a protestní akce. Mnoho Čechů se proti Evropské unii vymezuje i tak, že tuto vlajku přeškrtne přímo na registrační značce svého vozu. To je ale podle policie přestupek, za který může hrozit až roční trest.

"Obecně platí, že registrační značka má přesně definovanou podobu a formu a pokud ji nemá, na takové vozidlo by mohlo být obecně pohlíženo jako na vozidlo bez registrační značky a tam by se mohlo jednat o přestupek," popsal Českému rozhlasu Zdeněk Neusar z ministerstva dopravy s tím, že za takový přestupek hrozí zákaz řízení od šesti měsíců až do jednoho roku.

Nejen takovéto chování může navíc, stejně jaké jiné poškozování vlajky, vést i ke kvalifikaci hanobení symbolu Evropské unie. Tento přečin už ale nespadá pod kompetence ministerstva dopravy.

Že se vyjádřením nesouhlasu s členstvím v Unii formou přeškrtnutí symbolu dopouští lidé přestupku potvrdil i mluvčí pražských policistů Tomáš Hulan.

"Samozřejmě to proti předpisům je. Na registrační značku, ani do její těsné blízkosti nelze lepit nebo zobrazovat cokoliv jiného, co není schváleno pro provoz na pozemních komunikacích a mohlo by změnit význam registrační značky," vysvětluje pro rádio Hulan.

Princip je prostý. Ačkoliv si lidé za registrační značku zaplatí, nepatří jim a není jejich majetkem, nýbrž majetkem státu. To ale lidé neakceptují a policisté se tak s touto formou přestupku setkávají.

Ne vždy ale musí policie přistoupit k odebrání řidičského průkazu a zákazu řízení. Častěji řeší poškození registrační značky pokutou, která může v blokovém řízení vystoupat až na 10 tisíc korun.

Témata: EU | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky