Trump si přeje vystoupit ze Světové obchodní organizace

„Světová obchodní organizace je garantem volného obchodu. Donald Trump svými celními bariérami volnému obchodu brání. Odchodem Spojených států ze Světové obchodní organizace se však nic nevyřeší a současné problémy se jen dál budou prohlubovat,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Donald Trump
reklama

Prezident Donald Trump opakovaně řekl vrcholným představitelům Bílého domu, že chce, aby Spojené státy opustily Světovou obchodní organizaci. Informoval o tom server Axios.com s odvoláním na své zdroje. Takovýto krok by mohl vést k vážnému narušení mezinárodního obchodu, protože právě Světová obchodní organizace je garantem členských států k rovnému a otevřenému přístupu na mezinárodní trhy.

Světová obchodní organizace dlouhodobě bojuje za odstraňování bariér volného obchodu. Za vlády prezidenta Donalda Trumpa však vznikají nové celní bariéry, které mezinárodní obchod komplikují. Světová obchodní organizace vznikla v roce 1995 a má 164 členských států. V případě, že Spojené státy vystoupí ze Světové obchodní organizace, stanou se jedinou vyspělou zemí světa, která bude stát mimo tuto organizaci.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky