Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

MAPA: Česko má nejlepší pokrytí mobilním signálem v EU

Mobily, ilustrační fotografie Fotogalerie +2
Mobily, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Už rok mohou Češi při cestách na dovolenou do zemí EU volat a internetovat z mobilu za stejných podmínek jako v ČR. Přesto existuje mnoho zemí, kde úroveň mobilního signálu významně zaostává za kvalitou, na kterou jsme zvyklí z domova.

V hustotě pokrytí mobilním signálem patří Česká republika ke špičce v Evropské unii. Pokud se chystáte na dovolenou po Evropských zemích a chcete své zážitky sdílet online se svými přáteli, určitě se vám bude hodit mapa pokrytí mobilním signálem od společnosti OpenSignal.

Z mapy je zřejmé, že Česká republika je v pokrytí mobilním signálem na vrcholu žebříčku. Hned za ní se řadí Slovensko, Maďarsko a Rakousko. Podstatně hůře na tom jsou Francie, Itálie a Španělsko. Ale i naši nejbližší sousedé jako Německo a Polsko mají co dohánět.

Větší země se zaměřují hlavně na pokrytí měst, kde je vysoká koncentrace lidí. Když uživatel mobilu vyjede za město do přírody, může nastat problém např. s dostupností rychlého datového připojení (LTE).

„Typické problémy se dostavují už po přejezdu hraničního přechodu na Rozvadově v Německu. Navigace v mobilním telefonu díky nekvalitnímu pokrytí LTE signálem na německých dálnicích zamrzá,“ upozorňuje Jiří Grund, výkonný ředitel APMS.

Přesto, v porovnání se zbytkem světa, patří úroveň rozvoje mobilních služeb v celé Evropě ke špičce.

Témata:  Česko mobilní operátoři EU mobily

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

17. dubna 2024 12:14

Za dobu našeho členství v EU vzrostlo bohatství průměrného Čecha o více než 40 procent

Od vstupu do Evropské unie (EU) nám vzrostl reálný HDP v přepočtu na obyvatele o více než 40 %, a to z 480 tisíc korun v roce 2004 na 675 tisíc korun v roce 2023. Průměrná spotřeba domácností vzrostla o 22 %, tedy z 248,5 tisíce korun v roce 2004 na 302 tisíc korun v roce 2023. Pokud by Česko nebylo součástí EU, dařilo by se nám ekonomicky hůře. HDP v přepočtu na obyvatele za loňský rok by bylo o pětinu nižší (o 130 tisíc korun) a spotřeba domácností by se snížila o třetinu (o 100 tisíc korun).

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy