Jak získat příspěvek na dojíždění za prací? Nastaly změny, čtěte

Od listopadu 2016 začal Úřad práce ČR poskytovat příspěvek na dojíždění za prací v rámci celé České republiky. Dosud měli uchazeči a zájemci o zaměstnání tuto možnost pouze v rámci pilotního provozu v šesti krajích ČR. Nově mohou lidé žádat také o příspěvek na přestěhování.

Ilustrační fotografie
reklama

O příspěvek mohou žádat uchazeči, kteří budou do nového zaměstnání dojíždět mimo svou obec a jsou v evidenci Úřadu práce ČR déle než 5 měsíců. Zároveň musí mít uzavřen uzavřít pracovní poměr na dobu neurčitou nebo na dobu určitou, a to delší než 6 měsíců. Žádost je nutné podat ještě v době, kdy je člověk v evidenci ÚP ČR (podrobnější informace ZDE)
 

„Prostřednictvím příspěvku na dojíždění chceme podpořit zaměstnanost uchazečů ze skupin ohrožených dlouhodobou nezaměstnaností. Nově o něj tedy mohou žádat například zájemci, kteří jsou bez práce kratší dobu, ale není možné jim zprostředkovat zaměstnání v místě bydliště kvůli jejich zdravotnímu stavu, nedostačující praxi nebo péči o dítě,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Možnost požádat o příspěvek na dojíždění mají podle jejích slov i lidé, kteří o práci přišli či o ni přijdou v důsledku hromadného propouštění. Příspěvek bude ÚP ČR poskytovat po dobu trvání pracovního poměru, maximálně však 12 měsíců. 
 
Žádost o příspěvek na podporu regionální mobility podalo od dubna do konce září 2016 celkem 555 zájemců, nejvíce v Moravskoslezském (192), Olomouckém (188) a Jihomoravském (66) kraji. Podpoření uchazeči nejčastěji dojíždí do práce 10 – 25 km. Jsou mezi nimi lidé různých profesí, např. administrativní pracovníci, asistenti, učitelé, dělníci ve výrobě, pokojské nebo pokladní. Výše příspěvku se pohybuje v rozmezí od 1 000 Kč do 3 500 Kč měsíčně podle dojezdové vzdálenosti. Přitom minimum je 10 kilometrů. Na nejvyšší částku pak dosáhnou ti, kteří budou za prací dojíždět více než 50 km. Příspěvek je určen na úhradu nákladů, které zaměstnanci vzniknou v souvislosti s dojížděním do práce. Peníze tedy může použít např. na zaplacení jízdného, nákup pohonných hmot, ubytování nebo třeba hlídání dětí. 

Nově bude možné požádat o jednorázový příspěvek na přestěhování se za prací ve výši 50 000 Kč. Žádat o něj může uchazeč, který nastoupil do práce mimo místo své bydliště nebo se případně už přestěhoval.  Dále je nutné, aby byl uchazeč v evidenci ÚP ČR déle než 5 měsíců, a to půl roku před podáním žádosti. Další podmínkou je vzdálenost přestěhování, která musí být vzdušnou čarou delší než 50 km. Příspěvek není možné poskytnout v případě přestěhování do zahraničí. Žádost je třeba podat na krajské pobočce ÚP ČR, v jejímž územním obvodu se nacházela původní adresa žadatele a kde byl dotyčný v evidenci. Zájemce pak musí ještě doložit adresu původního pobytu, pracovní smlouvu a kupní nebo nájemní smlouvu. ÚP ČR může příspěvek opakovaně poskytnout stejnému žadateli jedenkrát za 3 roky, a to jen tehdy, pokud odpracoval v zaměstnání, na které dostal původní podporu, minimálně 12 měsíců.
 
„Nejedná se o nárokovou dávku, ale o příspěvek v rámci aktivní politiky zaměstnanosti, který vhodně doplňuje stávající příspěvek na dojížďku. Jde o další cestu, jak odstranit bariéru, která snižuje šance dlouhodobě nezaměstnaných na získání práce. Jeho poskytnutí bude vždy záležet na konkrétní situaci na lokálním trhu práce a na dohodě mezi žadatelem a ÚP ČR,“ shrnuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková. 
 
Formuláře žádostí jsou k dispozici na Integrovaném portálu MPSV (ZDE).  Zájemcům jej také poskytnou zaměstnanci kontaktních pracovišť ÚP ČR.  

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky