Němečtí politici se zlobí. EU chce změnit pravidla pro migranty

Úředníci z Evropské unie se chystají výrazně zmírnit pravidla kolem opětovných sloučení rodin s uprchlíky. To se ale nelíbí německým poslancům, protože to podle nich povede k zvýšení migrace. Informoval o tom server EuroZprávy.cz dle zprávy Express.

Ilustrační fotografie
reklama

Rozhořčení němečtí politici tvrdí, že nové zákony rozpoutají novou vlnu migrace a podkopou veškeré snahy dostat uprchlickou krizi pod kontrolu. V návrzích Evropské komise se objevují drastické změny ohledně lidí, které si budou moci uprchlíci, kteří se úspěšně dostanou do Evropy, pozvat, aby s nimi žili.

V současnosti mají migranti povoleno shledat se pouze s nejužší rodinou, tj. a s dětmi mladšími 18 let, které měli v době před odchodem z rodné země. Evropská komise ale trvá na to, že změny se týkají pouze těch žadatelů o azyl, kteří už v Evropě jsou a nebudou se vztahovat na nově příchozí.

Tisková mluvčí se k situaci vyjádřila následovně: „Komisí navržené úpravy ohledně opětovných setkání rodin se týkají pouze rodin, které už v EU žijí, jen se nachází v různých členských státech. Nevztahují se tedy na žadatele o azyl, jejichž rodiny žijí mimo EU, a ty, kterých se týká Směrnice o právu na sloučení rodiny z roku 2003. Tato směrnice zůstává beze změn."

Plán Komise ale zahrnuje také rozšíření pojmu rodina na vztahy, které byly vytvořeny během cesty do Evropy. Byly obavy, že takové změny by znamenaly, že pokud se například žadatel o azyl ožení nebo bude mít dítě v uprchlickém táboře v Libyi, bude stačit, aby se do Evropy dostal jenom jeden z nich, a zbytek rodiny pak bude mít také právo se v Evropě usadit.

Svoje rozhodnutí brání dnešní podobou migrace: „mnoho žadatelů často stráví dlouhou dobu mimo svou zemi původu, než se do EU dostanou. Příkladem mohou být uprchlické tábory," tvrdí se v návrhu. Nová pravidla by měla „snížit riziko nepravidelných přesunů nebo mizení migrantů".

Stephan Mayer, člen německé Křesťanské demokratické strany (CDU) řekl, že: „Požadavek Evropské komise rozšířit koncept nukleární rodiny je nepřijatelný. Nepomáhá snížit obavy, které mnoho členských zemí o EU má... jen to přilévá olej do ohně mezi evropskými populisty."

„Navíc všechny snahy o omezení imigrace, které dosud fungovaly, jako například dohoda s Tureckem, by retrospektivně přišly vniveč," říká dále Mayer.

Jeho kolega z CDU Armin Schuster si také přisadil: „Musíme si uvědomit, že zatím bohužel nejsme schopní splnit podmínky Dublinské úmluvy. Je nemístné jen pomyslet na to, že bychom rozšířili sloučení rodin pro širší příbuzenstvo."

Témata: uprchlíci | Německo

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky