Už žádné dávky nebo ubytování nelegálním migrantům, zní ze Švédska

Švédsko nedávno novelizovalo své azylové zákony. Podle serveru Sveriges Radio to vede k tomu, že velký počet neúspěšných žadatelů o azyl prostě skončí na ulici. Nedostanou už totiž od státu žádné dávky ani peníze.

Velký počet neúspěšných žadatelů o azyl prostě skončí na ulici?
reklama

S platností od 1. června nemají ti, kterým byla definitivně zamítnuta žádost o azyl ve Švédsku, nárok na ubytování nebo denní příspěvek od švédského imigračního úřadu.

Nová čísla podle Sveriges Radio ukazují, že ačkoliv nové pravidlo platí jen něco málo přes měsíc, přišlo už o příspěvky 2400 migrantů, dalších 1700 muselo opustit ubytování v azylových centrech, které platí stát.

Ti, kterým byla žádost o azyl s konečnou platností zamítnuta, dostali od migračního úřadu nařízeno, aby opustili zemi, ale Sveriges Radio uvádí, že se mnozí z nich rozhodli zůstat, a místo toho žít ve Švédsku jako bezdomovci.

Novela se vztahuje na žadatele o azyl ve věku nad 18 let, kteří obdrželi konečné rozhodnutí, proti kterému se již nelze odvolat. Tato změna se netýká dospělých osob žijících s dětmi ve věku do 18 let.

Před tím, než zákon vstoupil v platnost, mělo nárok na denní příspěvek, nebo místo v azylovém domě ve Švédsku asi 4500 lidí.

Témata: Švédsko | uprchlíci | EUR

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky