Na co mají studenti právo z pohledu sociálního pojištění?

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) připravila leták Sociální zabezpečení - informace pro studenty . V deseti bodech v něm shrnuje základní informace pro studenty o nemocenském pojištění a důchodech, právech a povinnostech v oblasti sociálního zabezpečení a nárocích na dávky.

Ilustrační fotografie
reklama

Nejen studentům, ale i jejich rodičům leták  "Sociální zabezpečení - informace pro studenty" odpoví na otázky typu „ Musím po skončení studia platit sociální pojištění ? “, „ Jaké mám povinnosti, když při studiu pracuji nebo podnikám? “, „ Mám o hlásit správě sociálního zabezpečení, že odjíždím na stáž do zahraničí? “, „ Jsem po vážném úraz u, mohu i jako studující dostávat nemocenské nebo invalidní důchod? “, „ Během studia jsem porodila , budu mít nárok na mateřskou? “.


Zejména mladí lidé pojem důchod či důchodové pojištění často spojují se stářím a považují ho za velmi vzdálené. Důchod však není jen a výhradně otázkou stáří. Mezi důchodové dávky patří kromě starobního důchodu i důchody invalidní a důchody pozůstalostní. Ty jsou spojeny se situacemi, jako je vážná nemoc, těžký úraz nebo úmrtí blízké osoby, k nimž může dojít v jakémkoliv věku. I nárok na tyto důchody je ve většině případů podmíněn získáním určité doby důchodového pojištění.

Studenti zpravidla nerozlišují nemocenské pojištění od zdravotního pojištění. Jejich účel je ale odlišný. Nemocenské pojištění slouží k finančnímu zajištění v případě nemoci či mateřství v zásadě pracujícím lidem. Tuto agendu zajišťují v součinnosti se zaměstnavateli okresní správy sociálního zabezpečení. Zdravotní pojištění však slouží k úhradě zdravotní péče, jako je lékařské ošetření, ambulantní či nemocniční léčba, pohotovostní a záchranná služba aj., a je v působnosti zdravotních pojišťoven. Principy zdravotního pojištění jsou jiné než v sociálním pojištění.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky