Zneužívání dávek přibývá. Vloni si nepoctivci přišli na 103 milionů

Zaměstnanci Úřadu práce ČR v loňském roce odhalili 16 680 případů neoprávněného pobírání sociálních dávek. Nepoctivci tak od státu podvodem vylákali 103 a půl milionu korun! Oproti roku 2014 to znamená raketový nárůst jak v počtu odhalených případů, tak ve výši celkové škody.

Ilustrační fotografie
reklama

Počet odhalených případů v posledních letech strmě roste. Zatímco v roce 2013 odhalili pracovníci Úřadu práce (ÚP) 7 950 případů neoprávněného pobírání sociálních dávek, v roce 2014 to bylo 9 370 případů a v loňském roce už 16 680 případů!

Roste také výše způsobené škody. Oproti roku 2013, kdy klienti ÚP zneužili dávky ve výši 54 milionů, se vloni částka téměř zdvojnásobila! Kontroloři odhalili zneužívání dávek v celkové hodnotě 103 a půl milionu korun! Pro úplnost, v roce 2014 vznikla ÚP škoda ve výši 65 milionů korun.

Klienti Úřadu práce zneužívají takzvané nepojistné dávky, tedy doplatky na bydlení, příspěvky na živobytí, v menší míře pak příspěvky na péči, zvláštní pomůcku nebo mobilitu nebo dávky mimořádné okamžité pomoci.

"V poslední době roste počet případů, kdy se lidé snaží falšovat doklady v případě žádostí o příspěvek na bydlení. Například fiktivně rozdělují rodiny a někteří jejich členové si nahlásí trvalý pobyt jinde. Ve skutečnosti ale žijí a hospodaří společně," uvádí příklad generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Nad těmi, kteří zneužívají sociální dávky, se ale stahují černá mračna. Úřad práce se dočkal výrazného personálního posílení. "Zaměstnanci úřadu mají více prostoru k provádění sociálních šetření, a to jak ohlášených, tak i namátkových, v místě pobytu klientů. Díky tomu se daří snižovat riziko zneužití dávek," uvedla mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková.

Na odhalené podvody Úřad práce upozorňuje policii a státní zastupitelství. Nejenže pak nepoctivci musejí vracet peníze, které získali podvodem, často také končí u soudu. Klienti ÚP tak mohou skončit ve vězení, jako třeba nepoctivec, který si nechal vyplatit příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení, přestože vlastnil nemovitost a několik aut. Úřad práce připravil o 120 tisíc korun. Za to byl odsouzen k nepodmíněnému trestu 20 měsíců odnětí svobody. 

Témata: sociální dávky | CZK

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky