Marksová plánuje: Tátové budou muset na mateřskou. Jinak přijdou o peníze

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Tominová-Marksová chce rozbít zažitý stereotyp a vyvarovat se tomu, že zaměstnavatelé uvidí v ženách potenciální matky. Navrhne proto mechanismus dělení rodičovské.

Ilustrační fotografie
reklama

"Někde to funguje tak, že je určená část pro jednoho rodiče a fixní pro druhého. Když ten druhý nejde a nevyužije svoji část, nárok propadá. Funguje to ovšem v zemích, kde je rodičovská dovolená devět měsíců, tři měsíce pak má druhý rodič. Ale u nás jsou tři roky, musíme vymyslet, jak to zvládnout u nás. Podle mě je reálné začít na jednom až dvou měsících. Kdyby toho druhý rodič nevyužil, o tu dobu by se rodičovská zkrátila," uvedla v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Tak to nyní funguje v západní Evropě a podle ministryně se těžko vymyslí něco lepšího. "Jde jen o to vymyslet, jak dlouhá má být doba fixovaná na druhého rodiče, začala bych skromně. Další věc, která už byla rozpracována v době, kdy ministrem práce byl Petr Nečas z ODS, je otcovská dovolená v šestinedělí. Čerpala by se z nemocenské, například týden, kdy by mohl být doma. Je to podobné, jako když máte nárok na volno při pohřbu," podotkla.

Domnívá se, že sdílená rodičovská dovolená naopak může přinést úspory, protože kdyby nárok propadl, stát vydá o to méně. "U otcovské dovolené by byl nárok na nemocenské pojištění. Rodí se u nás asi 90 tisíc dětí ročně a ne každý si to vybere. Dopad do rozpočtu nebude velký," dodala.

Sdílená rodičovská dovolená by podle ní měla ideálně začít platit od roku 2017.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky