Podpora rodin s dětmi: Česko se bude inspirovat v Německu

Náměstkyně Zuzana Jentschke Stőcklová na konferenci ke slaďování pracovního, soukromého a rodinného života představila kroky, které za minulý rok Ministerstvo práce a sociálních věcí v oblasti podpory rodin s dětmi prosadilo a přestavila vizi do blízké budoucnosti. Na konferenci svoje zkušenosti z této oblasti představila řada odborníků z Německa. V řadě případů se chce Ministerstvo těmito opatřeními inspirovat, informuje MPSV.

Děti, ilustrační fotografie
reklama

„Mezi rodiči je o flexibilnější formy péče o děti a možnosti pružnějšího sladění práce a soukromého rodinného života stále větší zájem,“ říká náměstkyně pro sociální a rodinnou politiku Zuzana Jentschke Stőcklová.

Snaha MPSV tak dle slov náměstkyně směřuje k poskytnutí co možná nejširší možnosti volby, jak dlouho budou chtít lidé čerpat rodičovskou dovolenou, možnosti vystřídat se s partnerem na rodičovské apod. Měla by nastat i změna v dotační politice u předškolních zařízení. Stát by měl mimo mateřských školek více podporovat také vznik nových jeslí.

MPSV se ze své pozice snaží pomoci řešit situaci s nedostatkem volných míst ve školách a jeslích zavedením dětských skupin, které jsou především možností pro zaměstnavatele, jak ulehčit zaměstnancům skloubení pracovního a soukromého života. Tento rok se ministerstvo zaměří na další dlouhodobá opatření, která zlepší život rodin s dětmi, nebo rodin, kde se starají o své dědečky a babičky. Zvažuje se například bonus pro druhého rodiče (otce), jestliže se rozhodne jít na rodičovskou. Nebo institut takzvané pečovatelské dovolené, hlavně pro ženy věkové skupiny 50 plus, které se musí starat o své rodiče, ale bojí se, že kvůli péči o závislého člena rodiny ztratí zaměstnání. Od prvního ledna platí porodné na druhé dítě, připravuje se věcný záměr zákona o zálohovaném výživném, který by měl pomoci hlavně maminkám samoživitelkám a MPSV připravilo i koncepci dostupného sociálního bydlení.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky