Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

První kroky na Úřad práce. Jaké doklady si vzít s sebou?

Úřad práce, ilustrační fotografie
Úřad práce, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Ztráta zaměstnání je pro většinu lidí velmi nepříjemnou a stresující zkušeností. V případě, že člověk přijde o práci, měly by jeho první kroky vést právě na ÚP ČR.

 „Podpora zaměstnanosti patří mezi priority Úřadu práce ČR. V jejím rámci se snažíme maximálně pomáhat uchazečům s co nejrychlejším návratem do práce, stejně jako zaměstnavatelům, kteří se je rozhodnou zaměstnat. Nástrojů je celá řada – od veřejně prospěšných prací a společensky účelných pracovních míst, rekvalifikací až po projekty financovaných z národních a evropských peněz,“ shrnuje Kateřina Sadílková, pověřená řízením ÚP ČR. Podle ní je proto třeba co nejvíce veřejnost o možnostech podpory a spolupráce informovat.

Co si vzít s sebou na první návštěvu Úřadu práce:

Před první návštěvou ÚP ČR si můžete na portálu MPSV stáhnout „Žádost o zprostředkování zaměstnání“ a další potřebné formuláře služeb zaměstnanosti. S sebou si určitě vezměte platný průkaz totožnosti (občanský průkaz, cestovní pas) nebo náhradní doklad, kterým prokážete svou totožnost a místo trvalého bydliště.

Pokud jste absolvent, nezapomeňte na doklad o nejvyšším ukončeném vzdělání. V případě, že už jste pracovali, pak je na místě potvrzení o ukončení pracovního poměru, zápočtový list a potvrzení o výši průměrného měsíčního čistého výdělku nebo evidenční list důchodového pojištění. A jestliže jste před tím ukončili podnikání, vezměte s sebou potvrzení o přerušení či ukončení živnosti, který vám vystaví na příslušné okresní správě sociálního zabezpečení. Hledáte-li novou práci po skončení rodičovské dovolené, péče o osobu blízkou nebo pobírání plného invalidního důchodu pro invaliditu 3. stupně (ID 3. st.), budete potřebovat potvrzení o ukončené náhradní době.

 

Témata:  Úřad práce Ministerstvo práce a sociálních věcí

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy