Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rodiče po rodičovské: Jejich výše podpory v nezaměstnanosti a důchodové pojištění?

Úřad práce, ilustrační fotografie
Úřad práce, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

V dubnu 2014 se do evidence Úřadu práce ČR (ÚP ČR) přihlásilo 2 996 lidí, kteří pečují o dítě do 4 let. Většinu z nich tvořili rodiče po rodičovské dovolené. Na celkové nezaměstnanosti se podíleli 0,52 %. Z nově příchozích uchazečů pak tvořili 6,19 %.

Pokud rodiče malých dětí žádají o podporu v nezaměstnanosti, musí stejně jako ostatní uchazeči o zaměstnání splnit pro její přiznání základní podmínku - v posledních dvou letech odpracovat minimálně 12 měsíců. Tato činnost musí zároveň zakládat účast na důchodovém pojištění. Do zákonem stanovené lhůty se započítává i náhradní doba pojištění. Tedy například rodičovská dovolená.

V praxi to tedy znamená, že na podporu v nezaměstnanosti vypočítanou z průměrného výdělku v posledním zaměstnání dosáhne ten rodič, který doloží společně se žádostí o přiznání podpory také potvrzení o tom, že v posledních dvou letech před zařazením do evidence ÚP ČR pracoval a zároveň má zaplaceno z této činnosti důchodové pojištění. Pokud se člověk nahlásí úřadu do tří pracovních dnů po rozvázání pracovního poměru, zařadí ho ÚP ČR do evidence uchazečů o zaměstnání ode dne, který následuje po skončení zaměstnání. Tedy – klient skončí například 15. 2., zaeviduje se na Úřadu práce ČR do 3 pracovních dnů, a pokud splní podmínky nároku na podporu v nezaměstnanosti, přizná mu ji úřad už od 16. 2.

Při výpočtu výše podpory v nezaměstnanosti hraje rozhodující roli to, zda rodič v uplynulých dvou letech opravdu pracoval, nebo jestli ho jeho zaměstnavatel „jen“ vedl ve stavu zaměstnanců a dotyčný byl na rodičovské dovolené.

„Jestliže žadatel skutečně pracoval, pak mu započte Úřad práce ČR přednostně toto zaměstnání a on tak získá nárok na podporu v nezaměstnanosti vypočtenou z předchozího průměrného měsíčního čistého výdělku. Bude tedy dostávat první dva měsíce 65 %, v dalších dvou měsících 50 % a po zbytek podpůrčí doby 45 % předchozího příjmu,“ vysvětluje generální ředitelka ÚP ČR Marie Bílková.

Ovšem většina rodičů končí pracovní poměr současně s rodičovskou dovolenou a před příchodem do evidence ÚP ČR v zaměstnání fyzicky nepracovala. Tím pádem mají dobu důchodového pojištění pokrytou náhradní dobou pojištění, nikoli zaměstnáním. ÚP ČR jim tedy vypočítá, v případě, že splní podmínky nároku, podporu v nezaměstnanosti z průměrné mzdy v národním hospodářství. Což je pro letošní rok 24 622 Kč. V tom případě tedy klient dostane za první 2 měsíce dávku ve výši 0,15násobku (3 694 Kč), další 2 měsíce ve výši 0,12násobku (2 955 Kč) a po zbývající podpůrčí dobu ve výši 0,11násobku průměrné mzdy v národním hospodářství (2 709 Kč). 

Témata:  Úřad práce Rodičovská dovolená Podpora v nezaměstnanosti

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy