Sociální dávky pro každého? Kdo si přijde, ten je dostane

Podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové se na sociálních dávkách zbytečně přeplácí miliardy korun. Fungují prý jako pokladny, kde dávky dostane ten, kdo si pro ně přijde. To by se do budoucna mohlo změnit.

Ilustrační fotografie
reklama

Ministryně práce a sociálních věcí proto podle serveru aktualne.cz zvažuje, že vrátí administrativu spojenou s vyplácením některých dávek zpět obcím. "Chceme s obcemi diskutovat o tom, jakým způsobem do budoucna změnit výplatu dávek tak, aby byly skutečně adresné," dodal mluvčí resortu Petr Habáň.

Úředníci v tuto chvíli prý zvládnou zkontrolovat sotva 15 procent žádostí o příspěvek na živobytí a jen 1,5 procenta žádostí o doplatek na bydlení, který se přitom řadí k nejvíce zneužívaným sociálním dávkám.

Změně je podle informací serveru nakloněn i Svaz měst a obcí, s jednou podmínkou: obce budou o sociálních dávkách jen rozhodovat, výplatu i nadále zajistí úřady práce.

Podle Kateřiny Beránkové z Generálního ředitelství úřadu práce ministerstvo lidem loni vyplatilo 69,6 miliardy korun. To je o 300 milionů více než v roce 2012, a dokonce o 3,6 miliardy více než před pěti lety.

Úřady práce začaly vyplácet nepojisté sociální dávky lidem v roce 2012 za působení tehdejšího ministra Jaromíra Drábka. Ten se snažil výplatu sociálních dávek sjednotit pod jednu střechu a věřil, že resort bude mít dávky pod kontrolou a ušetří, to se však nestalo.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky