Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zkraťte mateřskou na jeden rok, radí svět Česku. Máte nejdelší rodičovskou dovolenou v Evropě

Zkraťte mateřskou na jeden rok, radí svět Česku. Máte nejdelší rodičovskou dovolenou v Evropě

Foto: Pixmac

Zkraťte mateřskou na rok a ušetřené peníze využijte na nové jesle a školky. To doporučila Česku Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj. Rozhýbe to ekonomiku i kariéru matek, ušetří peníze rozpočtu, možná dokonce posílí porodnost. Od českých politiků zní Ne. Než ale návrh smeteme ze stolu, měli bychom se aspoň zamyslet.

Nejdelší a z pohledu státního rozpočtu nejdražší mateřská a rodičovská dovolená v Evropě. O místo ve školkách musí rodiče – zvlášť ve větších městech a jejich satelitech – tvrdě bojovat. Jen loni se do školek nedostalo 55 tisíc dětí ve věku od tří let.

Dítě do tří let není kam dát vůbec – pokud nepomůžou babičky, neplatíte si chůvu nebo nevyužijete drahé soukromé zařízení; ta ale pro změnu chybí v malých městech. Jesle téměř žádné, aktuálně v nich je asi 1500 míst.

Pouze osm a půl procenta Čechů a Češek, kteří pečují o malé dítě, zároveň pracuje. Průměr v Evropské unii je téměř čtyřnásobný. Péče o dítě do tří let u nás také výrazně častěji než jinde leží výhradně na bedrech matky. Návrat do práce po letech na pískovišti není jednoduchý:Buď práce, nebo dítě. Další možnosti přibývají jen pomalu.Matky po návratu z rodičovské patří ke skupinám nejvíc ohroženým nezaměstnaností, na trhu práce se po letech strávených doma uplatňují těžko. Na původní místo se vrátí sotva polovina z nich. Mají nižší platy než muži – i když mají české ženy průměrně vyšší vzdělání. Dlouhým pobytem na rodičovské si zadělávají také na další potíž a nerovnost – nízký důchod. Do rození dětí se tak ženy příliš nehrnou; porodnost klesá – i když výše uvedené nemusí být (a není) jedinou příčinou.

Každopádně je to až příliš neradostný obrázek na to, abychom šmahem odmítali jistě promýšlené řešení. I když je na naše poměry trochu radikální. Těžko ho chtít aplikovat v plném rozsahu, natož pak z roku na rok prudkým řezem. Za impulz k zamyšlení a bychom ale měli být vděční.

Proč se to vyplatí

Na rodičovské dovolené je momentálně asi 288 tisíc lidí, z toho 98 procent žen. Na rodičovském příspěvku stát loni vyplatil přes 24 miliard, na peněžité pomoci v mateřství – takzvané mateřské –7,2 miliardy. Kdyby se rodiče, většinou matky, vraceli do práce dřív, ušetřil by stát vedle výdajů za tyto dávky také na sociálním pojištění a zdravotním pojištění, které za osoby na mateřské a rodičovské odvádí. To by snížilo schodek penzijního systému. Matka, která se vrátí do práce, podle propočtů ekonomů ročně do systému na dani z příjmů a odvodech přinese zhruba sto padesát tisíc.

Značnou část investic do budování nových školek by navíc mohly pokrýt evropské strukturální fondy. Peníze ušetřené v rozpočtu by pak mohly směřovat na jejich udržitelnost a fungování.

Pracující mladé ženy by navíc, jak upozorňuje OECD, napomohly růstu hrubého domácího produktu a prospěly výběru daně z přidané hodnoty, vydělávající ženy by si mohly dovolit víc utrácet.Celý článek najdete na Peníze.cz

Témata:  děti Mateřská dovolená

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy