Maminky zuří, nepřišly dávky mateřské. Co dělat a kde si stěžovat?

Stovky maminek po celé republice teď řeší, zda budou mít s dětmi o Vánocích vůbec co jíst. Znovu se totiž opozdila výplata rodičovských příspěvků, na kterých je řada z nich existenčně závislých. Úřad práce, který je rozesílá, slibuje, že peníze by měly dostat do Vánoc. Připravili jsme několik rad, jak se finančním problémům spojeným s zpožděnou výplatou dávek vypořádat.

660
reklama

Vánoce bez dárků a téměř bez jídla, to možná zažije roční Kristýnka. Paní Veronice totiž nepřišel rodičovský příspěvek. Může se tak stát, že s Kristýnkou prožijí opravdu smutné Vánoce. " Budeme jíst suché brambory na Vánoce, jestli vůbec nějaké vánoce budou," zoufá si paní Veronika.

Trochu to připomíná nekonečný příběh, podobný problém s výplatou sociálních dávek totiž byl už před osmi měsíci. Situace se teď opakuje, maminek bez peněz, kvůli chybějícímu rodičovskému příspěvku, jsou po cele republice stovky.

Úřad práce zkomplikoval život řadě žen, které byly zvyklé dostávat své mateřské dávky v konkrétní termín. Výplata dávek se zpozdila a úřad tím dostal tisíce žen do platební neschopnosti. Když nemají na účtech peníze včas, nemohou potom platit své obvyklé platby.

RADY, JAK SE VYHNOUT DLUHOVÉ PASTI:

1) Posuňte si trvalé příkazy

Nejjednodušší variantou, jak se vyhnout platební neschopnosti, je posun dat plateb u trvalých příkazů. Ideální je datum po nejzazším termínu, kdy už dávka od státu musí přijít. Trvalý příkaz změníte několika způsoby. Pokud používáte internetové bankovnictví, datum odchodu trvalého příkazu změníte snadno několika kliknutími. Další možností je přijít přímo na pobočku banky a změnit data odchodů trvalých příkazů s vaší bankovní poradkyní. Rozhodně nezkoušejte změnit trvalé příkazy přes telefon. Banka vám to nedovolí, po telefonu totiž nejde ověřit, že o změnu trvalého příkazu žádá opravdu právoplatný majitel účtu.

2) Vytvořte si finanční rezervu

Že některým maminkám nepřišly rodičovské příspěvky přiznává i úřad práce, který tyto dávky rozesílá. Za vše prý mohou technické problémy a úřad slibuje, že dávky dorazí do Vánoc. Není ale vyloučeno, že se bude stejná situace opakovat další měsíc. Portál TN.cz se bude problematikou zpožděných dávek podrobně zabývat i nadále. Je otázkou, kdy se však problém podaří dovést k úspěšnému řešení a maminky budou mít své peníze včas k dispozici. V každém případě, pokud máte možnost, vytvořte si finanční rezervu, která vám pomůže překlenout dobu, než přijdou dávky na váš účet.

3) Nepůjčujte si od lichvářů

Lidé se v zoufalých situacích, jako je tato, často uchylují k zoufalým řešením. Tím je například půjčka od lichváře zpravidla s obrovským úrokem. Rozhodně pokud můžete, vždy si půjčujte raději od členů rodiny. Vyhnete se tak obřím úrokům a na splácení se jistě domluvíte snáze než s lecjakým finančním domem. Pokud nemáte možnost si vypůjčit peníze od rodiny, obraťte se na vaši banku. Při výběru správné půjčky ale dávejte dobrý pozor na výši úroků a poplatky, které jsou s půjčkou spojené.

4) Spojte se – v jednotě je síla

Na mnoha komunitních fórech už probíhají věcné diskuse mezi maminkami, které tento palčivý problém spojuje. Je rozhodně dobré s spojit s někým, kdo má stejný problém jako vy. Ne nadarmo se říká: "V jednotě je síla!“. Je možné se domluvit na jednotném společném postupu – když vás bude více, máte vždy větší šanci se svými stížnostmi uspět.

5) Pokud máte sílu, čas a chuť, můžete si stěžovat.

Zkuste na vašem obecním nebo městském úřadě. Pokud vám nepomohou, nebo se s vámi nebudou chtít bavit, obraťte se na vyšší instanci - ministerstvo práce a sociálních věcí. Své dotazy můžete zasílat elektronicky na adresu posta@mpsv.cz.

Na tomto úřadě se můžete také obrátit na náměstka ministra pro sociální a rodinnou politiku Pavla Čáslavu na mail pavel.caslava@mpsv.cz, nebo se obraťte na ředitelku odboru kabinetu ministra Luisu Petrákovou na mail luisa.petrakova@mpsv.cz.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky