Revoluce v sociálních dávkách? Podívejte se, co připravuje MPSV

Ministerstvo práce a sociálních věcí pracuje na změnách, které mají zrychlit proces rozhodování o dávkách pro lidi se zdravotním postižením. Též vydá příručku, která poradí, jak při žádostech a odvolání postupovat. Experti MPSV zpracovávají materiály, které navrhnou zrychlení řízení o pojistných i nepojistných dávkách pro zdravotně postižené, včetně opravných řízení.

660
reklama

„Pokud někdo s rozhodnutím úřadu nesouhlasí, může využít několika opravných prostředků," vysvětluje ministr práce a sociálních věcí František Koníček. Ve většině případů jde o odvolání, námitky proti rozhodnutí ČSSZ o důchodech a rozklad v případech, kdy v 1. instanci rozhoduje přímo MPSV. „Tyto opravné prostředky má dotyčný k dispozici, záleží tedy pouze na něm, zda je využije či nikoliv," říká Koníček a dodává, že pokud je člověk nevyužije, nemůže následně podat žalobu proti rozhodnutí ke správnímu soudu. Podrobné informace o posudkové službě, která zdravotní stav pro účely rozhodování o dávkách pro osoby se zdravotním postižením hodnotí a o opravných řízeních, jsou na stránkách ministerstva.

Materiál, který vypracovali experti MPSV, přináší opatření k zefektivnění a zrychlení přezkumného řízení o nepojistných dávkách podmíněných nepříznivým zdravotním stavem. „Přijali jsme jednotící pravidla, která pomohou zkrátit dobu nezbytnou pro provádění přezkumného řízení, respektive úkonů potřebných před jeho případným zahájením," vysvětluje Koníček.

Odborný tým MPSV se mimo jiné zabýval způsobem, jak zrychlit sociální šetření, a to nejen úpravou metodických postupů, ale hlavně vlastní rychlostí celého řízení o dávce. Jde o systémové řešení, jehož součástí bude dostatečně operativní řešení opravných prostředků, které mohou lidé podle zákona využít. Zásadní přitom je, aby to, co může ovlivnit sám resort práce a sociálních věcí, včetně organizací podřízených MPSV, probíhalo maximálně plynule bez zbytečných průtahů.

MPSV je proto mimo jiné připraveno personálně posílit rozkladovou komisi. Od loňského roku v důsledku legislativních a organizačních změn v resortu výrazně narostla a stále roste její agenda. Za rok 2012 řešila komise 225 případů, za první pololetí letošního roku to již bylo 227 případů. „Jedná se tedy o zhruba dvojnásobný nárůst agendy, což se může negativně projevit dlouhými dobami vyřizování a nakonec i nepříznivým dopadem na osoby, které pomoc státu potřebují," dodává Koníček.

Do konce letošního roku plánuje MPSV též vydat Příručku nejen pro zdravotně postižené, kde bude přehled jednotlivých dávek pro osoby se zdravotním postižením i podmínky jejich přiznání. Budou v ní zohledněny postupy, které by měly v resortu urychlit zejména procesy odvolacího řízení a řízení o rozkladu.

Situaci osob se zdravotním postižením mají od začátku příštího roku rovněž zlepšit změny právní úpravy, které zpracovalo MPSV. Počítá se mimo jiné s oddělením průkazu osoby se zdravotním postižením od vazby na stupeň závislosti pro účely příspěvku na péči. Senát novelu zákona o sociálních službách schválil v září, prezident ji podepsal. Další informace jsou k dispozici zde.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky