Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přichází změna rodičovského příspěvku pro postižené děti

Přichází změna rodičovského příspěvku pro postižené děti

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Společnou výplatu rodičovského příspěvku i příspěvku na péči u zdravotně postižených dětí až do sedmi let věku, bez ohledu na míru závislosti, navrhují poslanci ČSSD v rámci novely zákona o státní sociální podpoře. Tu projedná sněmovna na své březnové schůzi, která začíná v úterý.

"Chceme vyřešit problém, který nový zákon vytvořil u pěstounských rodin. Paradoxně totiž nyní mohou rodiny se zdravými dětmi pobírat rodičovské příspěvky vyšší než pěstouni se zdravotně postiženým dítětem," uvedla jedna z předkladatelů, poslankyně Milada Emmerová (ČSSD).Autoři návrhu uvádějí, že rodinám s postiženým dítětem se hranice pobírání rodičovského příspěvku snížila na tři roky bez možnosti volby výše příspěvku. To podle nich znamená, že v některých případech přicházejí o více než 10 tisíc korun měsíčně.Velmi diskriminačně se podle poslanců dotýká současná právní úprava i pěstounských rodin. Pokud si pěstoun vezme do péče zdravé dítě, může čerpat rodičovský příspěvek do částky 11 500 korun měsíčně, což je téměř o čtyři tisíce korun více než může čerpat pěstoun s postiženým dítětem."Důvodem je to, že pěstoun si na rozdíl od pěstouna pečujícího o dítě se zdravotním postižením může zvolit, v jaké výši bude rodičovský příspěvek čerpat. U pěstouna s dítětem se zdravotním postižením však zůstává věkové omezení do tří let věku dítěte," píšou poslanci v důvodové zprávě.Právě kvůli tomu sociální demokraté platný zákon napadli u Ústavního soudu. Soudci zatím verdikt nevynesli. Pokud by sněmovna normu přijala, poslanci vyčíslili výdaje ze státního rozpočtu na částku 425 milionů korun, která by byla rozložená na čtyři roky.

Témata:  sociální dávky

Aktuálně se děje

2. května 2024 17:23

1. května 2024 15:37

Kryptomiliardář Changpeng Zhao z Binance jde do vězení

Zakladatel největší americké kryptoburzy stráví čtyři měsíce ve vězení.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy

Úřad práce

Úřad práce nabízí lidem až 50 000 Kč na vzdělávání

Během následujících 16 měsíců chce Úřad práce ČR proškolit a rekvalifikovat v digitálních dovednostech cca 100 000 lidí. Dosud kurzy úspěšně absolvovalo zhruba 13 000 zájemců. Prostřednictvím vzdělávacího e-shopu úřad v současnosti nabízí více než 1 700 kurzů digitálního vzdělávání a rekvalifikací, a to všem zájemcům – zaměstnaným i nezaměstnaným. Na digitální vzdělávání svých občanů má Česko k dispozici 5,5 miliardy korun z Národního plánu obnovy, který financuje Evropská unie.