Letos končí fixace nejvíce lidem v historii

Fixace hypotéky letos končí nejvíce lidem v historii. Zhruba každý třetí přitom při refixaci banku změní. ČMSS pro účely refinancování připravila zvýhodněné úvěrové podmínky s jednodušším procesem vyřízení a úrokovou sazbou 1,9 %.

Ilustrační fotografie
reklama

Asi 150 tisíc majitelů hypoték bude letos řešit, co se svou hypotékou při konci fixačního období. To je nejvíce v historii. „Minimálně polovina z těchto lidí bude zvažovat, jestli nemají vyměnit banku a převést hypotéku do jiné instituce. Zhruba třetina lidí pak doopravdy financující společnost vymění, často přitom přejdou do stavební spořitelny,“ uvedl předseda představenstva ČMSS Tomáš Kořínek.

Celkový objem refinancovaných úvěrů by se letos mohl přiblížit 45 miliardám korun. ČMSS může klientům při refinancování nabídnout zvýhodněnou úrokovou sazbu 1,9 % a jednodušší proces schválení úvěru, při kterém např. v některých případech nebude nutné dokládat potvrzení o příjmech.

Při změně instituce se klienti řídí především nabízenou úrokovou sazbou a celkovými náklady na úvěr. „V posledních letech platilo, že hypotéky jsou výhodnější než úvěry od stavebních spořitelen, to se v letošním roce mění. Úvěry od stavebních spořitelen budou na konci roku přibližně o půl procenta levnější než hypotéky. Stavební spořitelny si proto z refinancovaného trhu mohou ukousnout mnohem větší díl než v minulosti,“ uzavřel Tomáš Kořínek.

Průměrná úroková sazba nově poskytnuté hypotéky dosahovala v lednu 2,32 %, zatímco průměrná sazba zajištěného úvěru od stavební spořitelny činila 2,07 %. Refinancování může napomoci ke zvýšenému zájmu o úvěry od stavebních spořitelen, které by letos mohly poskytnout nejvíce úvěrů za posledních 8 let a překonat hranici 60 miliard korun.

Témata: hypotéky | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky