Co se v roce 2017 změnilo na trhu půjček?

Půjčky „bez registrů“ jsou jen reklamní trik. V opačném případě představují velké riziko pro poskytovatele i klienta.

Ilustrační fotografie
reklama

Od loňského prosince je účinný nový zákon o spotřebitelském úvěru, který zavedl mnoho opatření posilujících postavení spotřebitelů. Poskytovatelé, kteří dokázali splnit náročné podmínky pro pokračování v činnosti, nyní čekají, zda jim bude udělena licence od České národní banky. První poskytovatelé úvěrů již licenci získali, o těch zbývajících by mělo být rozhodnuto nejpozději do 31. května 2018. Je tedy možné, že po zmíněném termínu někteří poskytovatelé ještě budou muset činnost ukončit. Již nyní je však zřejmé, že z trhu zmizely pochybné „garážovky“, jejichž byznys mnohdy šel proti zájmům klienta. Povinný základní kapitál ve výši 20 milionů korun se dá považovat za dostatečně silnou bariéru na to, aby se na trhu vyskytovaly pouze subjekty, které to myslí vážně. Zda společnost figuruje v seznamu regulovaných subjektů, si je možné ověřit na stránkách ČNB. Lidé tam naleznou jak společnosti již licencované, tak i ty čekající, jež nyní působí v provizorním režimu takzvaného přechodného období.

Jedním z klíčových opatření vyplývajících z nového zákona je povinnost důkladného prověření bonity žadatele o úvěr, tedy zda bude žadatel schopen úvěr splácet. Zákon sice přímo nenařizuje, jakým způsobem, je však zřejmé, že klíčovým nástrojem jsou registry klientských informací. Přitom internet se jen hemží takřečenými půjčkami bez registrů. S takovými nabídkami se ale poskytovatelé pouštějí na tenký led. Buď si na ně posvítí centrální banka jakožto orgán dozoru, nebo se větší míra nesplácejících klientů projeví ve výsledku hospodaření. Domnívám se však, že každý poskytovatel půjček má nějaký mechanismus skórování a že ve většině případů je úvěruschopnost žadatele prověřována skutečně důsledně. Sliby ohledně samozvaných půjček bez registrů vnímám jen jako marketingové triky, jak oslovit určitou skupinu lidí. Pokud je však někomu žádost o půjčku zamítnuta, měl by to být signál, že se splácením dalšího závazku může dostat do dluhové pasti a rozhodně by neměl jít za hranu únosnosti a půjčovat si peníze za každou cenu.

Shrneme-li konkrétní dopady nového zákona o spotřebitelském úvěru, lze pozorovat, že se zlepšila platební morálka dlužníků. Vzhledem k přísnému posuzování bonity si velmi hlídáme, komu úvěr poskytneme. Půjček je přitom meziročně zhruba stejně, přičemž roste průměrná výše jistiny. Je tedy zřejmé, že legislativa omezuje půjčování rizikovým žadatelům, jimž hrozí potíže se splácením. Informoval Robin Stránský, marketingový manažer české společnosti Tommy Stachi.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky