Úrokové sazby rostou. Prozatím levné hypotéky si pojistěte dlouhou fixací

PR článek - Za letošní rok Česká národní bank zvyšovala úrokové sazby u hypoték už dvakrát, podle nejnovějších prognóz na třetí zvyšování nebudeme dlouho čekat. Zdražuje-li ČNB, zdražují i ostatní banky. Jaké úroky lze aktuálně očekávat u hypotečních úvěrů a proč se delší doba fixace vyplatí víc než ta kratší?

Úrokové sazby rostou. Prozatím levné hypotéky si pojistěte dlouhou fixací
reklama

Hypotéky zatím zdražily jen o jednu až tři desetiny procentního bodu. Avšak i toto nepatrné navýšení, může za to, že měsíční splátka úvěru vzroste o zhruba sto korun, za rok tak lidé zaplatí o více jak tisíc korun navíc, při desetileté až patnáctileté době splatnosti se dluh navýší o desítky tisíc korun.

Aktuálně se úrokové sazby hypoték pohybují nad 2 %, podle guvernéra centrální banky Jiřího Rusnoka by do dvou let mohly být sazby u hranice 3 %.

Nové hypotéky sjednávejte s dlouhou dobou fixace

S levnými hypotékami je na čase se rozloučit, zdražování úvěrů na bydlení se v nejbližších měsících a letech nevyhneme. I proto je v současné době nejvhodnější variantou hypotéka s delší dobou fixace. Nabídne-li vám banka lákavou úrokovou sazbu, snažte se ji zafixovat, na co nejdéle to půjde.

Úroky sice nyní nedosahují historického minima, přesto jsou ale na velmi nízké úrovni, kterou se vyplatí pojistit si dlouhým fixačním obdobím. Plovoucí úroková sazba a ani krátká doba fixace se aktuálně na hypotečním trhu nemusí vyplatit.

Delší fixace zvýší úrokovou sazbu, ale jen nepatrně

Při vyřizování hypotéky je ale nutné pamatovat, že fixační období výrazně ovlivňuje výši úrokové sazby. Pokud si zvolíte fixaci na pouhý jeden rok, nabídne vám banka nižší sazbu, než u fixace na pět či deset let. Avšak ani tímto se nenechte zastrašit, v letech 2008 a 2009 se průměrné úrokové sazby pohybovaly dokonce až pod hranicí 6 %.

To, jak moc ovlivní fixační období měsíční splátku, vám pomůže spočítat hypoteční kalkulačka, díky které zjistíte, nejen jakou výši splátky očekávat při vámi požadované výši hypotéky. Zároveň vám hypoteční kalkulačka ukáže, jak moc se změní úrok, zvolíte-li fixaci na pět, sedm či deset let.

Nevýhodné staré hypotéky refinancujte

Jestliže máte hypotéku už nějaký ten pátek sjednanou a váš úrok se ani trochu nepřibližuje k současným minimálním sazbám, pak nezoufejte. Blížíte-li se ke konci fixačního období, je ten správný část starou hypotéku refinancovat. Refinancováním úvěru získáte nové lepší podmínky pro splácení. Znamená to tedy, že svou hypotéku převedete ze stávající banky ke konkurenci.

Ještě než se začnete o refinancování zajímat, zkuste o výhodnější podmínky zažádat ve své staré bance. Konkurence je na hypotečním trhu veliká, a tak možná budete sami překvapeni, jak lákavý úrok vám banka nabídne pro další splácení úvěru.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky